Informació general

Venda ambulant

Jardineres i controls policials aleatoris per «destorbar als manters»

L'Ajuntament instal·la un nou mobiliari urbà al Cap de Sant Pere per continuar la seva lluita contra el «top manta»

Per Andreu Dalmau

Dispositiu policial controlant la zona on s'instal·len els manters
Dispositiu policial controlant la zona on s'instal·len els manters | Cedida

L’Ajuntament de Cambrils continua buscant solucions per evitar que els venedors ambulants s’instal·lin als passejos de la façana marítima. Una de les zones més conflictives en aquest aspecte és el passeig del Cap de Sant Pere, al límit entre el termini municipal de Cambrils i Salou. Per evitar que els manters s’instal·lin al passeig, destorbant als vianants, l’Ajuntament va col·locar, abans de Setmana Santa, unes jardineres que separen la vorera del carril bici.

Aquesta funció, fins ara, la feien unes barreres de formigó, però no complien amb l’objectiu de limitar l’espai que ocupen els manters i, per això, l'Ajuntament reaprofitarà aquestes torretes. Durant uns dies, els dos mobiliaris conviuran, però les barreres de formigó s'aniran retirant progressivament. David Chatelain, regidor d'Seguretat Ciutadana, apunta en declaracions a revistacambrils.cat que no es té "una vareta màgica" per solucionar aquesta problemàtica d’un dia per l’altre, però també afirma que, amb aquesta nova mesura, s’ha pogut comprovar que els venedors ambulants tenen menys facilitats per instal·lar-se.

El principal nombre de conflictes es donen quan els venedors ocupen tot el passeig amb el producte —algunes vegades, fins i tot fan servir els bancs com a aparadors— impedint que els vianants puguin caminar amb comoditat o sense envair la zona per a bicicletes. Estem parlant d'una zona de gran afluència a les hores punta, sobretot en temporada alta, amb un carril bici ja de per si estret, i una vorera de metre i mig a l'altre costat del passeig. Quan els manters ocupen la pràctica totalitat de la vorera més ampla, amb prou feines es pot passar en fila índia sense trepitjar el pas de bicicletes.

Chatelain explica que aquestes vacances de Setmana Santa han servit de "prova pilot" de cara a l’estiu, tot i que les "conclusions" veritablement definitives es podran prendre al setembre, després de veure com ha evolucionat aquesta situació en plena temporada turística.

Una de les màximes preocupacions de la Policia Local

La venda ambulant és una de les màximes preocupacions de la Policia Local i la seva nova inspectora en cap Raquel López, tal com va explicar en una entrevista concedida a Revista Cambrils, al febrer. Aquests dies, López ha comprovat in situ els resultats positius de la nova iniciativa per frenar als manters.

"El conflicte és de difícil solució perquè Mossos d’Esquadra és qui té les competències per perseguir aquestes pràctiques i no són partidaris de fer intervencions dures", lamenta Chatelain que, al igual que López, demana "suport i coordinació" als altres cossos de seguretat.

Des de la Policia Local, l’estratègia que està prevista per afrontar la problemàtica consisteix a realitzar intervencions aleatòries per castigar delictes de falsificació i estrangeria, els més habituals en aquest tipus de casos. "Perseguir als manters és inviable perquè poden arribar a ser 70 o 80, igual el cos sencer de la Policia Local", apunta el regidor de Seguretat Ciutadana, "l’objectiu ha de ser destorbar-los perquè no s’hi puguin instal·lar".

Barreres de formigó i torretes al passeig marítim del Cap de Sant Pere, aquests darrers dies (Foto: cedida)

 

Comenta aquest article