Cultura, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Història
La segona edició de les Jornades de la Baronia d'Entença a Hospitalet s'inauguren demà
La conferència titulada «De l'altar a la tomba. Matrimonis i enterraments dels primers comtes de les Muntanyes de Prades i barons d'Entença» obrirà el programa.
Tornen a l'Hospitalet de l'Infant les Jornades de la Baronia d'Entença, que enguany celebren la seva segona edició. Aquest cicle pretén donar a conèixer i posar en valor un període de la història dels municipis que van formar part d'aquest territori senyorial amb xerrades, visites guiades, presentacions i tota mena d'activitats que s'allargaran fins al 7 de maig.
Entre els organitzadors hi ha diverses institucions com el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis del Priorat, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis Falsetans, l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre i l’Ajuntament de Pratdip.
Demà, 14 d'abril, es produirà la inauguració al centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer amb la conferència titulada "De l'altar a la tomba. Matrimonis i enterraments dels primers comtes de les Muntanyes de Prades i barons d'Entença", a càrrec d'Stefano Maria Cingolani, doctor en filologia romànica per la Universitat de la Sapienza de Roma, professor i historiador.
El programa es traslladarà per tot el territori que conformava la Baronia d'Entença: Tivissa, Falset, Pratdip, Móra d'Ebre i Bellmunt del Priorat. L'objectiu és que la població descobreixi aspectes fins ara pràcticament desconeguts en matèria de vida quotidiana, patrimoni, conflictes bèl·lics, evolució de la baronia i transformació de la zona sota la seva governança.
Baronia d'Entença
Els seus orígens es remunten al 1153 quan el Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va conquerir els darrers reductes musulmans de la Ribera d'Ebre i el Priorat. Els nous territoris ocupats es van integrar a la Corona Catalana distribuint-se en jurisdiccions senyorials cedides als nobles i a els ordes militars que havien col·laborat en la seva conquesta.
Des de l'any 1174 fins al 1837 van formar part del territori senyorial conegut amb el nom de baronia d'Entença els actuals municipis de Móra d’Ebre, Bellmunt del Priorat, Falset, Tivissa, Capçanes, El Molar, Masroig, Marçà, Garcia, Móra la Nova, Pratdip, Guiamets i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Els diferents senyors de la baronia (els Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença, els Prades, els Cardona i els Medinaceli) van tenir la jurisdicció civil, criminal, fiscal i política d'aquest territori fins la desamortització de Mendizábal, per la qual van quedar abolits els senyorius i els hereus.