Dies de llibres
El Polvorí acull la presentació del llibre de Jordi Martí Font "Salvador Seguí, el colós de l'anarquisme"
A la presentació, Jordi Martí va fer una detallada exposició del context social i polític en el que apareix l'anarquisme dins dels moviments obrers europeus del s.XIX
El Casal Popular El Polvorí va comptar amb la presentació del llibre "Salvador Seguí, el colós de l'anarquisme", editat per Lo Diable Gros, a càrrec de Jordi Martí Font. Es tracta d'un recull dels textos escrits o atribuïts al líder de la CNT conegut popularment com a "El Noi del Sucre". Martí va reivindicar la figura d'aquest dirigent sindical just quan enguany es commemora el centenari del seu assassinat a mans del pistolerisme de la patronal.
A la presentació, Jordi Martí va fer una detallada exposició del context social i polític en el que apareix l'anarquisme dins dels moviments obrers europeus del s.XIX i com aquesta ideologia va crèixer a casa nostra fins a convertir-se en el moviment social més important dels Països Catalans fins el 1937. És per això que Martí va fer contínues referències a la poca atenció acadèmica que fins ara encara té l'estudi de l'anarquisme a les nostres universitats així com la pervivència de nombrosos estereotips que ahir va intentar contradir.
Salvador Seguí i l'anarquisme
Jordi Martí va fer un repàs històric de l'anarquisme, d'ençà de meitats del segle XIX fins a la dècada dels anys 30. Pel que fa a Salvador Seguí, Martí va destacar els episodis més destacats de la seva lluita com a sindicalista com va ser la vaga general del 18 de desembre de 1916. L'èxit d'aquesta vaga va posar en context la possibilitat de la unitat d'acció sindical entre la CNT i l'UGT. Martí també es va referir al míting de Seguí a la plaça de Les Arenes, davant de 20.000 persones, un acte que forma part de la mítica del moviment obrer català. Un dels moments claus de la biografia de Seguí i del moviment obrer a Catalunya va ser la vaga de la Canadenca, del 21 de febrer al 19 de març de 1919. A partir d’un conflicte localitzat a l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro, la CNT va anar sumant empreses i sectors a una vaga que es va anar convertint en un exemple de solidaritat i amb un fort contingut social i polític. Es va decretar l’estat de guerra i, finalment després de 40 dies i comptabilitzar-se moltes víctimes, la CNT va aconseguir el reingrés dels treballadors acomiadats, la igualtat salarial a l’empresa, el pagament dels salaris perduts per la vaga i la jornada de 8 hores per decret.
Salvador Seguí va ser assassinat a trets pels pistolers a sou de la patronal, el 10 de març de 1923. Deixava un fill de sis anys i la seva companya Teresa Muntaner embarassada.