Cultura

Conferència

Manuel Sans: «D'un cos mort surt un fluxe d'energia i aquesta energia es pot desplaçar en l'espai i en el temps»

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom, ahir al vespre, per escoltar la conferència de Manuel Sans Segarra, cap de Servei de Cirurgia i de l'Aparell Digestiu de l'Hospital de Bellvitge i professor de Cirurgia de la UB

Per Lluís Rovira i Barenys

El doctor Manuel Sans Segarra, ahir, al Centre Cultural
El doctor Manuel Sans Segarra, ahir, al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom, ahir al vespre, per escoltar la conferència de Manuel Sans Segarra, cap de Servei de Cirurgia i de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari de Bellvitge i professor de Cirurgia de la UB. El títol de la xerrada era força suggeridor, La mort física suposa la fi de la nostra existència? i la veritat és que les explicacions del doctor Sans no van deixar indiferents a ningú. La resposta a la pregunta formulada pel títol de la conferència va tenir una resposta clara per part del ponent: el fluxe d'energia del nostre cos no es destrueix. L'acte va estar organitzat pel Club Rotary Cambrils, el Campus Extens de la URV i el Museu d'Història de Cambrils. 

Manuel Sans: "La consciència no local és eterna, és la nostra autèntica identitat"

Manel Sans va captar de seguida l'atenció de la gent explicant la seva experiència recollida amb persones que han estat a les portes de la mort. Segons explicava el doctor Sans, molts dels seus pacients que havien viscut aquesta situació havien viscut experiències semblants com són el fet de veure's a sí mateixos fora del propi cos, veure el que passa tan sigui a prop com a l'altra part del món, veure una llum intensa, trobar-se amb familiars, veure la seva vida com passés per una pantalla,... " a més també coincidien tots en explicar que el retorn al cos havia estat brusc". El doctor Manuel Sans va explicar que la seva recerca per donar una explicació a tot això que li explicaven els pacients va seguir la consulta que va fer a neuròlegs  i psiquiatres a través de sessions clíniques. Segons Sans, "el primer argument que van donar els neuròlegs i psiquiatres és que tot això que explicaven els pacients eren al·lucinacions produïdes per falta de rec sanguini al cervell. Però aquest argument es va anar desmuntant de manera progressiva ajudant-nos de proves clíniques".

La recerca d'explicacions per part del doctor Manuel Sans va continuar amb la trobada amb físics. Sans va explicar els conceptes de la física quàntica que té com a principi bàsic que l'energia ni es crea ni es destrueix, es transforma. A partir dels conceptes de la física Manuel Sans va explicar que d'un cos mort surt un fluxe d'energia i que aquesta energia es pot desplaçar en l'espai i en el temps.  Sans també va introduir el concepte de "consciència no local" que la va definir com una energia per damunt de la consciència local. Aquesta consciència no local "és eterna, és la nostra autèntica identitat. És holística, és a dir, cada part té les propietats del tot". Aquests conceptes són els que porten a Manuel Sans a assegurar que "hi ha una energia primera, que és el que diuen totes les religions però amb altres paraules". Aquesta energia primera és la que seria la font de tot. El mateix univers es regeix per unes lleis estrictes, impossibles que es deguin a l'atzar, va dir.

El doctor Sans també va resumir una sèrie de coincidències que presenten les persones que han tingut experiències properes a la mort, "perden la por a la mort, es tornen intuïtius, esdevenen més cuidadosos amb el contacte amb els demés, es tornen més espirituals". El doctor Manuel Sans va cloure la seva conferència expressant el seu desig que la gent que l'havia escoltat sortís de la sala amb menys por a la mort i va afegir una frase de Tales de Mileto, "el més difícl del ser humà és conèixer-se un mateix". A partir d'aquest punt es va obrir un torn de preguntes per part del públic.

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom per escoltar la conferència del doctor Manuel Sans (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article