Cultura

Cinema

El 5è Cicle de Cinema Solidari de Cambrils se centrarà en la situació dels immigrants

La programació comença demà amb la projecció de la pel·lícula «Amin» que anirà acompanyada del testimoni de dues persones que han viscut aquesta situació

Per Andreu Dalmau

Oliver Klein juntament amb represenants de l'ACTE i el Banc del temps a la presentació del 5è Cicle de Cinema Solidari de Cambrils
Oliver Klein juntament amb represenants de l'ACTE i el Banc del temps a la presentació del 5è Cicle de Cinema Solidari de Cambrils | Andreu Dalmau

Per cinquè any consecutiu, el Cicle de Cinema Solidari—organitzat pel club de cinema ACTE i el Banc del Temps—acostarà a Cambrils algunes de les problemàtiques socials més importants dels nostres dies. Aquesta edició, que estarà centrada en la immigració, s'inaugura demà, dimecres 26 d'abril, amb la projecció de la pel·lícula “Amin” (2018), que tracta la situació de discriminació i els dilemes als quals s'enfronten els treballadors migrats a França.

El cicle comptarà amb la participació de persones que han viscut aquestes vivències en primera persona com la M'bamoussa i la Sita, totes dues de Mali. Abans de la pel·lícula faran la presentació del film i després realitzaran un col·loqui on respondran a les preguntes del públic. Totes dues s'han integrat al nostre país gràcies a Reus Refugi, una associació que acull als migrants, els facilita una llar i els ajuda a trobar feina i regularitzar la seva situació. “El procés que han de viure és molt difícil i suposa una inversió econòmica que moltes vegades no poden afrontar”, explica Arantxa Uranga, representant d'ACTE.

Tal com va destacar Montserrat Mañé, presidenta del Banc del Temps, “el cinema és una bona eina per donar a conèixer els conflictes que hi ha arreu del món” i enguany han decidit acostar-se a les situacions límit que viuen moltes d'aquestes persones. “Volem oferir la possibilitat d'empatitzar amb aquestes situacions i que la gent vegi la realitat d'altres contextos”, explica Arnaxa Uranga. Per la seva part, l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, va destacar la tasca “arreu del territori” per organitzar aquest tipus d'activitats “d'importància universal” i va mostrar-se convençut que aquesta edició serà un èxit “com les quatre anteriors”.

Les projeccions es faran totes al Cinema La Rambla de l'Art i el benefici de les entrades (6€) anirà destinat íntegrament a Reus Refugi, entitat col·laboradora del cicle juntament amb el Consell Consultiu Cambrils Ciutat Solidària.

Dues sessions més, el 4 i l'11 de maig

El dijous 4 de maig se celebrarà la segona sessió amb la projecció de quatre curts que busquen un impacte immediat a partir de la manera de filmar. Tots estan dirigits per directors novells i tracten el racisme, la violència i la monotonia quotidiana. Aquests curts són “Women” (2020) que tracta la situació de la dona a Mozambique, “Stop” (2012), sobre la violència policial i el racisme, “Cocodrilo” (2019), sobre la relació trencada entre una mare i el seu fill, i “Luisa no está en casa” (2012), que tracta la soledat i la monotonia quotidiana.

La tercera sessió es farà el dijous 11 de maig on es projectarà la pel·lícula documental “Jats'uts Meyah”, que explica la història de la darrera llevadora maia de Mèxic. Es parlarà sobre la medicina tradicional i la cultura indígena i es comptarà amb l'assistència d'unes llevadores mexicanes que han viscut aquesta experiència a Mèxic. “Poder conèixer maneres de funcionar diferents és una oportunitat per la gent de Cambrils”, celebra Uranga, “és important construir una xarxa amb diverses entitats, com hem fet amb l'Ajuntament i el Banc del Temps, per crear un mapa d'actes que tractin problemàtiques diferents a les quals estem acostumats”.

D’altra banda, el proper octubre Cambrils participarà per primera vegada al Festival Intinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), que utilitza el cinema com una eina de transformació social per construir una societat antiracista, intercultural i cohesionada i apropar la realitat del continent per trencar prejudicis.  

Comenta aquest article