La Generalitat subvenciona amb 3.700 euros la recuperació dels espais de la Guerra Civil a Cambrils
Un dels accessos al refugi del carrer de les Creus es troba al bell mig de la plaça de l'Església de Santa Maria |
La Direcció General de Memòria Democràtica, que depèn del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, ha atorgat una subvenció de 3.707 euros a l'Ajuntament de Cambrils per a la recuperació dels espais de la Guerra Civil a Cambrils.
Aquest organisme ha destinat enguany 62.793 euros a projectes de restitució de la memòria històrica al Camp de Tarragona. El de Cambrils ha estat l'únic projecte subvencionat dins de l'apartat destinat a inventariar espais de la memòria vinculats a la Guerra Civil espanyola. En aquest cas, es tracta de recuperar els espais de la Guerra Civil a Cambrils i un dels llocs en què es treballa de forma preferent de cara a la seva recuperació és en el refugi del carrer de les Creus.
Visita al refugi i d'altres espais de la Guerra Civil
Una delegació formada per tècnics de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya tenen previst visitar, aquest matí, el refugi del carrer de les Creus per tal de conèixer de primera mà les diferents accions que el municipi du a terme al voltant de la recuperació de la memòria històrica relacionada amb la Guerra Civil.
Dins d'aquests espais de la Guerra Civil a Cambrils es contemplen altres espais com són l'Hospital de Sang, el cementiri parroquial, el Parc Samà, el castell de Vilafortuny, el mas d'en Bosch, l'antic ajuntament, l'edifici de la Cadira, la casa o l'estàtua del Cardenal Vidal i Barraquer, ja que, segons ha explicat el director del Museu d'Història de Cambrils Gerard Martí a Revista Cambrils Diari Digital, "en tots aquests espais hi ha recerca a fer. En aquesta visita dels tècnics de la Generalitat a Cambrils mirarem de fer un itinerari que ho pugui lligar tot i conèixer si hi ha una línia de subvencions per fer-ho".
L'any passat, aquesta mateixa Direcció General va donar suport al projecte "Hospital de Sang de Cambrils 1936-1939", projecte impulsat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils que va permetre documentar l'activitat realitzada per aquesta institució que durant la guerra va funcionar a la Casa de Sant Josep.
El refugi del carrer de les Creus
Dins dels espais a visitar, el refugi del carrer de les Creus té una certa prioritat. L'entrada del refugi per la plaça de l'Església de Santa Maria va ser descoberta el mes de febrer del 2006, amb motiu de les obres de remodelació del carrer de les Creus, Rovira, Sant Pau i plaça de l'Església. La descoberta de l'accés, en el seu moment, va servir per comprovar que un tram d'aquest refugi, el que va en direcció nord pel carrer de les Creus, es troba en perfecte estat de conservació. L'accés pel la part nord del carrer de les Creus també va ser descobert amb motiu de les obres.
Un cop es van enllestir les obres de remodelació d'aquesta zona, l'entrada al refugi per la plaça de l'Església i la del carrer de les Creus van quedar tapades per unes planxes metàl·liques a l'espera de la rehabilitació definitiva d'aquest espai.
A hores d'ara el Museu d'Història està elaborant el projecte de rehabilitació del refugi. Un cop enllestit aquest projecte, les tasques de rehabilitació del refugi s'empararan en la Llei de Barris. Perquè estigui en condicions de ser visitat, el refugi haurà de tenir llum i un sistema de ventilació. També s'hauran de refer alguns elements que estan o bé ensolsits o bé enderrocats i assegurar que els dos accesos, el de la plaça de l'Església i el de la part nord del carrer de les Creus, estiguin practicables. El tram de refugi que es podrà visitar és el tram nord, que arriba des de la part superior, gairebé davant del carrer de Rovira, fins davant de l'entrada de l'edifici de les Germanes de Santa Joaquima de Vedruna. Gerard Martí apunta que en el tram inferior, "de davant de les Monges al capdavall del carrer de les Creus, tram que no està entovat, estem estudiant què s'hi ha de fer".
Darrerament membres del Museu d'Història han visitat altres refugis per comprovar-ne el funcionament. Segons explica el director del Museu d'Història, "hem visitat el refugi de Roses i el 307 de Barcelona, que està al Poble Sec. El que més ens ha influït dels que hem vist és el de Barcelona. Està obert de manera permanent unes hores al públic i fan visites guiades. La gestió la porta el Museu d'Història de la ciutat de Barcelona".