Informació general

Fira Marítima

La Fira Marítima arriba a la seva 14a edició més especialitzada, però amb menys expositors

Hi haurà més de 40 estands i s'espera augmentar l'afluència de 20.000 visitants que es va assolir l'any passat

Per Andreu Dalmau

Juan Carlos Romera, Oliver Klein, Ramon Vallverdú i Aleix Monmany en la presentació de la 14a edició de la 14a Edició de al Fira Marítima
Juan Carlos Romera, Oliver Klein, Ramon Vallverdú i Aleix Monmany en la presentació de la 14a edició de la 14a Edició de al Fira Marítima | Andreu Dalmau

La Fira Marítima de la Costa Daurada arriba enguany a la seva 14a edició més especialitzada, però amb menys expositors que a la de l'any passat. La inauguració és celebra aquest divendres 5 de maig a les 17 h davant de les Escales Reials i la fira s'allargarà fins al diumenge. A part dels expositors, el Club Nàutic de Cambrils també organitza activitats lúdiques per petits i grans amb l'objectiu d'acostar el món de la nàutica “per qui no tingui embarcació i vulgui gaudir del mar”.

Més de 40 expositors nacionals i internacionals, empreses i associacions estaran presents a la Fira Marítima, que es consolida com esdeveniment referent de la nàutica amb un espai de 18.000 metres quadrats destinats al món de la nàutica, la divulgació, l'esport, l'oci i la gastronomia. Entre els estants hi haurà la presència de l'Agrupació Catalana de Ports Esportius i Turístics, que integra els 46 ports de Catalunya. A la inauguració estarà present Marc Sanglas, secretari general de Mobilitat i Infraestructures i president de Ports de la Generalitat.

En total hi ha menys expositors que l'any passat, quan n'hi van haver 50. El regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera, explica que es deu al fet que hi haurà menys estands de mercats artesans i més dedicats exclusivament a la nàutica, una transformació que persegueix l'objectiu d'especialitzar encara més l'esdeveniment. “S'espera superar els 20.000 visitants que van acudir-hi l'any passat”, explicava Romera, “la nàutica és un sector en creixement que genera PIB, llocs de treball i valor afegit”.

L'alcalde Oliver Klein es va mostrar satisfet d'arribar a la 14a edició i va reivindicar que “ningú al territori és capaç d'organitzar una Fira Marítima com Cambrils”. “Separar-la de la Fira Multisectorial va ser un salt endavant”, celebrava l'alcalde, “l'aposta perquè l'organitzi el CNCB també està sent un èxit. Al cap i a la fi, ells són els que tenen el coneixement en nàutica”. Per la seva part, Ramon Vallverdú, president del Club Nàutic, afirma que “la nàutica és cara”, però intenten “fer-la accessible i inclusiva” amb activitats gratuïtes o a cost molt baix.

La sostenibilitat i la posidònia

La Fira Marítima d'enguany també tindrà una important implicació en la sostenibilitat, tal com ha explicat Ramon Vallverdú. “Comptarem amb una zona d'oci sostenible, volem promocionar la nàutica respectuosa amb el medi ambient”, afirmava Vallverdú.

En aquest sentit, també tindrà un protagonisme especial la posidònia oceànica, de la qual es difondrà els seus beneficis per les platges, el fons marí i la qualitat mediambiental. Recordem que l'Ajuntament de Cambrils va rebre una subvenció de 360.000 per part dels fons Next Generation pel projecte “Viu la Posidònia” en el que col·labora amb les ciutats de Dénia i Eivissa. A la inauguració d'aquest divendres hi assistirà Miguel Ángel Mateo, ecòleg marí especialitzat en aquesta temàtica.

Activitats nàutiques gratuïtes

Durant el transcurs de la Fira Marítima, el Club Nàutic de Cambrils s'ubicarà en un estand al costat de les Escales Reials des d'on s'organitzaran un munt d'activitats nàutiques gratuïtes o a un cost molt reduït. Aleix Monmany, director esportiu del CNCB, ha explicat que es faran sortides amb “vela, caiac, pàdel surf”, a més d'activitats “menys habituals” com sortides amb “batejos de submarinisme, bicicletes aquàtiques, vela lleugera o taules de surf impulsades amb vela”. També es faran cursos de vela avançada per navegants ja experimentats. Es faran sortides per torns entre les 10 h i les 14 h i entre les 17 h i les 19 h.

En el programa també s'inclouen presentacions com la del Programa del 25è aniversari de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils o un taller sobre els efectes dels plàstics en el medi marí. Entre les activitats d'oci destaquen la visita a l'embarcació “Salvamar” i l'helicòpter “Helimer” de Salvament Marítim, o el vermut electrònic a càrrec de DJ Cornelius que es farà dissabte i diumenge davant del Barlovento. Ràdio Cambrils també serà present a la Fira Marítima, emetent un programa en directe la tarda de divendres.

Comenta aquest article