Tarraco Viva
La vil·la romana de la Llosa acull una espectacular recreació de la cavalleria romana
L’espectacle en el marc del festival Tarraco Viva va explicar el paper de les unitats muntades dins de l’exèrcit romà
La Vil·la Romana de la Llosa va ser, ahir al matí, l’escenari d’una recreació històrica de la cavalleria romana. L’espectacle emmarcat en el festival Tarraco Viva va anar a càrrec de la companyia Ala Augusta, que va fer una demostració del paper que tenien les Alae —així se li deia a la cavalleria— en els exèrcits de l’Antiga Roma.
Tal com va explicar la narradora d’Ala Augusta, les unitats muntades van ser incorporades a l’exèrcit romà sobretot a partir de la conquesta de la Gàl·lia i Germània, ja que aquests pobles eren experts genets. “A l’Antiga Roma, els cavalls eren animals de prestigi, ja que costava molt mantenir-los”, explicava.
L’Alfenus Avitianus i el Flavius Vasus van ser els dos protagonistes de la recreació, juntament amb els seus servents. El primer, era un cavaller d’origen germànic, equipat amb un escut hexagonal i un casc que ocultava totalment la seva cara. “Aquesta màscara dificultava la respiració i la visió al cavaller”, explicava la narradora, “però devia causar molta impressió a l’enemic perquè deshumanitzava completament al genet”. El Flavius, en canvi, anava equipat amb un casc obert —el casc estereotípic de la legió— i un escut oval. Cadires de muntar, decoracions, roba... Tots els elements utilitzats pels recreadors estan basats en restes arqueològiques i làpides funeràries dels cavallers.
Ala Agusta també va fer una demostració de combat amb les armes que feien servir els cavallers romans utilitzant uns sacs com a blanc per les seves piques, llances i espases. L’espectacle va atraure unes quantes desenes de persones i va arrancar aplaudiments d’admiració en finalitzar-se.