Societat

Xerrada

Els crims dels preventoris franquistes explicats al Casal Popular

Ángela Fernández Carballeda, veïna de Cambrils, va explicar la seva experiència personal en aquests centres

Per Ignasi Martí

La xerrada d'Ángela Fernández es va fer al Casal Popular "El Polvorí"
La xerrada d'Ángela Fernández es va fer al Casal Popular "El Polvorí" | Ignasi Martí

El passat divendres 12 de maig el Casal Popular «El Polvorí» va acollir una xerrada per tractar els preventoris franquistes de la mà de la testimoni Ángela Fernández Carballeda qui tot just fa un any és veïna de Cambrils. Fernández va començar el seu relat contextualitzant com la Falange Española y Tradicionalista (FET) va impulsar una Patronato de Protección infantil destinat a atendre els nens orfes de la Guerra civil o de pares empresonats per ser republicans.

Ángela Fernández va detallar com en aquests preventoris es practicava la violència psicològica culpant a la canalla de l’afiliació ideològica dels seus pares de qui deien que els havien abandonat. El preventori de la Sabinosa (Tarragona) on va estar internat el seu germà, va estar funcionant fins al 1975. Fernández va explicar com el context de la tuberculosi va afavorir que molts pares enviessin els seus fills en centres com aquests per salvaguardar-los. Va ser el cas d’ella mateixa ja que just acabada la Guerra civil, la seva mare va enviudar per culpa de la tuberculosi.

Així el 1960 amb vuit anys l’Ángela va ser internada al preventori de Guadarrama (Madrid) el 1960, a prop d’on vivia aleshores, però al seu germà li va tocar el de Tarragona. Com que eren de família vinculada al partit comunista, van ser durament tractats pels cuidadors i religiosos d’aquests centres. Humiliacions sistemàtiques, precàries condicions, mal alimentats i l’efecte dels danys físics i psíquics, van comportar a intents de suïcidi d’altres nenes.

Ángela Fernández, durant la seva conferència al Casal Popular (Foto: Ignasi Martí)

 

Fernández va acusar el mossèn de Guadarrama com a culpable d’abusos sexuals a nenes, mentre a Tarragona es practicaven intents d’ofec de nens a la platja o cops amb pals a les extremitats de la canalla que no aixecava prou el braç cantant el «Cara al Sol». Ángela Fernández va explicar com la seva posterior militància en moviments socials la va portar a afegir-se a la querella presentada el 2010 a Buenos Aires contra els autors dels crims de la dictadura franquista. La querella continua sumant adhesions de centenars d’entitats memorialístiques i víctimes a títol personal, ja que la jutgessa María Servini continua recollint testimonis tant a l’Argentina com a Espanya.

Fenández va explicar amb emoció el seu viatge a Buenos Aires el 2013 per tal de presentar el seu testimoni i afegir-se a la querella. Per acabar va reivindicar la necessitat de reivindicar la memòria de centres com el de la Sabinosa per evitar la inèrcia i el negacionisme ja que «els hereus del franquisme segueixen al mateix lloc» i ens neguen «ser qui som».

Comenta aquest article