Entitats
L'Ateneu Cambrilenc s'acomiada de Cambrils
L'Ateneu Cambrilenc, en la reunió que va celebrar el primer cap de setmana del mes de maig, va decidir aturar l'activitat, que actualment era pràcticament inexistent a la nostra localitat, per decidir centrar els seus esforços al treball al tercer sector al Tarragonès
L'Ateneu Cambrilenc, en la reunió que va celebrar el primer cap de setmana del mes de maig, va decidir aturar l'activitat, que actualment era pràcticament inexistent a la nostra localitat, per decidir centrar els seus esforços al treball al tercer sector, a l'àmbit de la dependència i cooperació al Tarragonès.
A Cambrils el seu interès radicava en el camp de la cultura nàutica i marinera i va intentar establir un seguit de propostes a la nostra localitat que no van tenir èxit. Aquestes propostes, segons explicava Ramon Canalda, expresident de l’Ateneu Cambrilenc, van ser descartades de manera continuada per part dels corresponents equips de governs i posava com a exemples les propostes de refer l'Escola Nàutica Municipal, o bé la implantació d'un Festival de Curtmetratges a l'aire lliure, a la platja, durant la temporada d'estiu així com altres activitats nàutiques. L'últim cas va ser la negativa de l'actual equip de govern municipal a acceptar la cessió per part de l'Armada Espanyola d'una patrullera, per no considerar l'actual equip de govern "un projecte prioritari en aquest moment, malgrat que l'Ateneu Cambrilenc es feia càrrec de totes les despeses, tant del seu trasllat, com del seu posterior manteniment i conservació. L’Ateneu Cambrilenc, a més, tenia el compromís d'obrir-ho a la ciutadania com espai museístic i espai per entitats i activitats nàutiques, com passa en altres localitats espanyoles; el submarí a Torrevella o la sol·licitud de l'Ajuntament de Sauces d’acollir un buc de l'Armada Espanyola al seu port. Per la seva cessió, l'Armada Espanyola, requereix l'acceptació per part del municipi per la seva recepció”, explicava Canalda.
Ramon Canalda també manifestava que davant la negativa cambrilenca a les propostes de l’entitat, “un altre municipi ha obert converses amb l'Ateneu Cambrilenc per poder acollir l'activitat en un futur pròxim, qüestió que fa que la mateixa associació proposi la necessitat del canvi de nom de la mateixa i ampliar així el seu àmbit d'acció”.
Entitat constituïda l'any 2009
L'Ateneu Cambrilenc es va constituir el novembre de 2009 i va començar col·laborant amb l'Ajuntament, amb actes com el centenari de la plaça d'Aragó i altres. L’any 2010, per Sant Antoni, es va posar en funcionament el Mercat Agroecològic, tot i que després d’unes edicions es va deixar de fer l'activitat. També va organitzar unes quantes festes de comiat del projecte Vacances en Pau al Pinaret i altres activitats, com gimcanes pel Nucli Antic, conferències. Fora de Cambrils, a la comarca del Tarragonès, l’Ateneu Cambrilenc ha col·laborat amb altres entitats i Ajuntaments, en l'organització i gestions d'activitats lúdiques i festives, així com sortides i colònies per nois/es discapacitats, tutelats per entitats públiques i fundacions tutelars.
A part de tot això, l’entitat ha intentat conservar part del patrimoni local amb un previ acord amb ADIF, per rehabilitar el magatzem de l'estació i tota la zona a llindar d'aquest, que no va ser ratificat per l'Ajuntament de Cambrils, amb la presentació a posteriori del pla urbanístic de la zona. També va accedir a la compra de l'Antic Celler de la Cooperativa, segons Canalda, “superant el preu de compra de l'Ajuntament de Cambrils, encara que no vàrem signar la seva adquisició, ja que la Junta Directiva de la Cooperativa, exigia el pagament de 180.000 euros pel material en exposició al Museu Agrícola, quan aquest no superava el valor de 23.000 euros. Ramon Canalda també ha volgut deixar clar que “totes les activitats de l'entitat són cobertes amb aportacions pròpies dels socis, simpatitzants i mesenes i mai l'associació ha gestionat, ni sol·licitat subvencions públiques”.