La Nit del Foc, el Mangrana i els actes tradicionals, principals protagonistes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí
D'esquerra a dreta, Joan Estrada, Josep M. Masdeu, Gemma Massagué, Robert Benaiges i Jordi Savall, ahir en roda de premsa |
Segons Robert Benaiges, la Festa Major ha agafat "molta empenta en els últims anys, producte de la voluntat de l'administració de potenciar aquesta festa, però també gràcies al consens que hi ha hagut entre les entitats que es dediquen a promocionar la cultura popular de la nostra ciutat". Per la seva banda, el regidor Jordi Savall va expressar la voluntat de convertir la festivitat de la Mare de Déu del Camí en la festa més emblemàtica del municipi i alhora convertir-la en un referent a nivell de Catalunya "estudiarem la manera de potenciar-la, ja que de moment sembla que estiguem una mica arraconats i que no es conegui prou".
16a Nit del Foc
En la presentació d'ahir el cap de colla de Tota l'Endenga Josep Maria Masdeu, juntament amb Joan Estrada, van explicar els detalls d'un dels principals actes de la Festa Major, que se celebrarà el proper 1 de setembre. Segons Masdeu cada any s'intenten incloure novetats a la festa per millorar-la. Un any més la Nit del Foc s'iniciarà amb el correfoc infantil, enguany amb la Colla del Catllar. La novetat d'aquesta edició és que la companyia Cactus farà una rua de carrer itinerant per als més petits amb l'espectacle Marro de bruixes. A les 22.30 hores s'iniciarà el correfoc pels carrers del Barri Antic i enguany el fi de festa no el posarà el piromusical, sinó que es realitzarà una "mascletà" de nit. La jornada finalitzarà amb el concert al Parc del Pinaret dels grups Ayvala i K-Melot. Els organitzadors van destacar la participació de 8 colles en el correfoc d'enguany, entre elles la Colla de Diables i tambors Lo Golafre de Remolins (Baix Ebre), la Colla de Dimonis Enroscats de l'Alcúdia (Ribera Alta, País Valencià) o el Ball de Diables de Riudoms, entre d'altres.
Mangrana 07
Un altre dels actes centrals de la Festa Major és el Festival de Música Ètnica i Popular Mangrana, que enguany arriba a la seva desena edició. L'encarregat d'obrir el festival, que se celebrarà els dies 2, 4, 5, 8 i 9 de setembre, serà Djkoto de l'Àfrica Occidental. Destacar que enguany el festival ha comptat amb la col·laboració del programa Diversons de l'Obra Social de la Caixa. Destacar també les actuacions de Paco Díez, que oferirà un reconegut per les músiques tradicionals de Castella o la formació búlgara Romaní Chavé, que oferirà músiques gitanes d'arreu dels Balcans. Finalment el grup Quico El Cèlio, El Noi i El Mut de Ferreries posarà punt i final al festival el diumenge 9 de setembre a l'auditori del Parc del Pescador. Destacar que enguany el festival es divideix en dos escenaris, el Parc del Pescador i el Parc del Pinaret.
La festivitat de la Mare de Déu del Camí
El dia 8 de setembre se celebrarà la festivitat de la Mare de Déu del Camí, que un any més acollirà la celebració dels actes més tradicionals de la Festa Major, com per exemple el seguici popular pels carrers de la població, l'ofici solemne a l'ermita de la Mare de Déu del Camí, l'ofrena floral a la sortida de missa i la tradicional ballada de gegants i nanos amb l'actuació del Ball de Bastons de Cambrils. També es realitzarà la tradicional traca de Festa Major, el vermut popular i la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà i els Amics de la Sardana de Cambrils.
Diada Nacional de Catalunya
Un altre dels actes del programa de la Festa Major és la celebració de la Diada Nacional de Catalunya el proper 11 de setembre. La jornada s'iniciarà amb la celebració de la II Festa Bastonera de Cambrils. Durant tot el dia es realitzaran diferents tipus d'activitats per a tots els públics, com el cercavila o el concert del cantautor català Roger Mas, que presentarà el seu nou treball Mística domèstica. Es posarà punt i final a la festa amb el gran castell de focs final de la Festa Major al passeig de les Palmeres. En cas de pluja tots els actes se celebraran al Palau Municipal d'Esports.