Societat

Festa

La Flama del Canigó encèn el foc de la festa i la reivindicació (Conté galeria fotogràfica)

Enguany s'ha recuperat l'encesa de la foguera, quatre anys després, que s'havia suspès pels condicionants de la pandèmia

Per Lluís Rovira i Barenys

La foguera es va encendre amb la Flama del Canigó, ahir, al parc del Pescador
La foguera es va encendre amb la Flama del Canigó, ahir, al parc del Pescador | Lluís Rovira i Barenys

La Flama del Canigó, símbol de la unitat dels Països Catalans, va arribar ahir a la tarda a Cambrils i va encendre el foc de la festa, com a primer acte de la festa Major de Sant Pere, i, també, de la reivindicació. Els encarregats de portar el foc fins a Cambrils van ser els diables Cagarrieres que, en aquesta ocasió, van recollir la Flama a Riudoms. La delegació cambrilenca, formada pels diables, les pubilles i hereus i la representació municipal, van dur la flama fins el port, al costat de les escales reials, on hi havia els timbalers dels Cagarrieres fent ambient. Un cop allí, es va engegar una cercavila fins al parc del Pescador, encapçalada pel foc dels diables Cagarrieres i seguit pels representats de les entitats.

“Que aquest foc cremi tot allò que és vell, corcat i caducat”

A l’escenari del parc es va fer la part protocol·lària de l’acte. L’alcalde en funcions, Oliver Klein, va donar la benvinguda als representants de les entitats festives i socials, protagonistes de l’acte. Tot seguit es va fer la lectura d’un text explicatiu així com del manifest d’enguany, que ha estat escrit per Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura de la Generalitat l’any 2017. En el seu missatge fa esment als pobles d’arreu dels Països Catalans que el 23 de juny encenen la foguera, “ja que si alguna festa ens fa ser nació completa és aquesta festa del solstici d’estiu”. En el missatge, Puig expressa “amb tota la força i el desig que aquest foc cremi tot allò que és vell, corcat i caducat, ja que de les seves cendres podrà renéixer tot allò nou que desitgem com a poble”. La lectura del text i del manifest el van fer els representants de les entitats festives, juvenils i socials que van participar a l’acte. Després d’això es va fer l’encesa de la foguera que s’havia instal·lat prop de l’escenari. D’aquesta forma es recuperava l’encesa d’una foguera des de l’any 2019 en que es va fer la darrera, quatre anys després, i que s’havia suspès degut als condicionants de la pandèmia.

L’acte es va cloure amb una ballada de sardanes, amb la cobla Maricel i els Amics de la Sardana, i amb el repartiment de coca i vi dolç per a tots els assistents.