Edificis
La parròquia de Santa Maria de Vilafortuny engega un projecte de millora i rehabilitació de les seves dependències
De moment ja s'ha pintat la façana de l'església i una part del claustre i ara s'ha engegat una campanya per demanar la col·laboració i afrontar les reformes més urgents
La parròquia de Santa Maria de Vilafortuny ha iniciat un projecte per a mantenir i millorar el conjunt dels edificis parroquials que conformen l'església, el claustre i els locals per l’activitat pastoral. Des de la parròquia es vol afrontar un seguit de reparacions i millores que es vagin aplicant en diferents etapes. De moment ja s'ha pintat la façana de l'església i una part del claustre. De seguida que es pugui es vol fer la reparació d'una part de la teulada del claustre que es troba malmesa per les filtracions produïdes per l'aigua de la pluja. Posteriorment, es rehabilitarien els locals annexos que hi ha en el conjunt de l'església i es destinarien a locals per a fer la catequesi. En una altra fase es repararia la part baixa de les parets de l'església, afectades per l'humitat, i es repararien les goteres de la teulada. Finalment, s'hauria d'actuar sobre el terra de pati d'entrada i posar-lo en un nivell més alt ja que quan plou hi queda l'aigua entollada. La parròquia de Santa Maria de Vilafortuny vol deixar constància que és un espai, i ho ha estat sempre, "un element important de cohesió social tant per als feligresos i veïns que hi viuen tot l’any, com per als que hi resideixen en temps de vacances, sense oblidar aquells que potser ens visiten més esporàdicament."
Vida parroquial des del segle XII
Des del segle XII existeix vida parroquial a Vilafortuny. Fins al XVI l’església estava ubicada prop del mar fins que va ser destruïda pels atacs de pirates i corsaris. El 1575 fou construïda la nova església parroquial tocant al Mas de l’Oliver (avui Mas d’en Bosc). L’església actual que es troba a la part baixa de Vilafortuny és del segle XX. Els promotors de la Urbanització Vilafortuny Playa van començar a construir l’església l’any 1963, com a part integrant de la urbanització. En aquells moments s’havien construït ja 14 xalets, estava recent acabat el bloc central, i s’havia començat la construcció de la residència. La construcció del claustre fou posterior i va ser construït gratuïtament pels germans Esponey en compensació per haver-los estat adjudicades diverses obres en la Urbanització. Però a la parròquia, l’actual església no li va caure del cel, sinó que l’1 de juliol de 1994 va haver de comprar-la a José Maria Ruiz Mateos, per un import de 23 milions de pessetes, i des d’aleshores va deixar de formar part de la Urbanització.
El 8 de novembre de 1996 Santa Maria de Vilafortuny va recuperar la plena parroquialitat, que havia perdut al segle XIX passant a ser una parròquia sufragània de Santa Maria de Cambrils, sempre sota l’advocació de l’Assumpció de la Mare de Déu. Segons els responsables de la parròquia, "han passat seixanta anys des de la construcció de l’actual església i, com passa a qualsevol casa, arriba un moment que ja no n’hi ha prou amb l’habitual manteniment, sinó que es necessita una bona reforma. És per això que des de l’estudi d’un arquitecte feligrès s’està treballant en el tema. S’ha començat per aixecar plànols del conjunt i per fer una anàlisi i diagnosi de l’estat estructural, físic i de conservació. Així s’han pogut detectar les parts que es troben en mal estat de conservació, distingint les que necessiten una rehabilitació a fons de les que en tenen prou amb un bon manteniment" i asseguren que "es tractava de disposar d’un pla director de l’església i els locals de la parròquia que ens permetés tenir-ne una visió de conjunt i marcar les línies de futures intervencions i usos de les diverses dependències del recinte. Abans de prendre decisions sobre restauracions significatives, noves intervencions i usos de les instal·lacions hem volgut fer aquest estudi i les oportunes reflexions per valorar quines són les millors opcions."
Integració del conjunt
Des de la parròquia de Vilafortuny afirmen que "la realització de tasques de manteniment o conservació, en sí mateixa no proporciona possibilitats reals de millorament, però quan es realitzen intervencions rellevants que representen un cost considerable, aquestes obren la porta a possibles millores pel que fa a l’ús dels locals. Per això, no pretenem només uns treballs que resolguin les deficiències de conservació, sinó afegir a aquest objectiu el d’adequar les locals a les necessitats actuals per a aprofitar al màxim les seves possibilitats i optimitzar recursos. En aquest sentit cal tenir en compte una certa evolució en l’ús de l’actual església de Vilafortuny. Només cal recordar que el claustre tal com és ara no existia a l’origen del projecte arquitectònic. Va venir després com una nova possibilitat, a partir d’uns arcs ja inicials. Això explica la seva “desconnexió”.
A més, la recuperació de la plena parroquialitat l’any 1996 va obrir l’església a noves necessitats que no tenia quan va ser projectada i que amb el temps se'ls hi han anat donant solucions parcials de manera que ara, caldria una integració del conjunt.
L'esglesia ha estat declarada com a Bé Cultural d'Interès Local, fa un parell de mesos
El ple municipal que es va celebrar el passat 2 de maig va aprovar la modificació puntual del POUM per tal d'incloure elements de l'arquitectura contemporània al catàleg d'edificis protegits i entre ells hi havia l'església de Santa Maria de Vilafortuny. Segons els responsables de la parròquia, "estem davant un projecte de llarg recorregut que hem iniciat tímidament, coincidint precisament amb la declaració d’aquesta església com a Bé Cultural d’Interès Local per part de l’Ajuntament de Cambrils. Al mateix temps està oberta una campanya de recollida de donatius perquè tothom hi pugui col·laborar. No cal dir que hem de començar pels que la freqüentem més sovint, seguint pels feligresos que formen part de la parròquia per raó de la seva residència i segona residència, i arribant a aquells que potser es miren l’Església des d’una certa distància però recolzen el seu treball envers la societat."
Aquest any les aportacions van destinades a la pintura de les façanes i el claustre, uns treballs que ja s'han realitzat. La parròquia aprofita l'ocasió per demanar la col·laboració, "quantes vegades com a feligresos hi heu tingut un acte religiós! I quantes vegades com a veïns, associacions i entitats culturals heu gaudit de l’ajuda de la parròquia!"
Mitjans per a col·laborar:
BIZUM: 07231
La Caixa: ES53 2100 1431 9101 0003 9060
Banc Sabadell: ES45 0081 0088 1900 0296 8698
I a través de les col·lectes de la missa i donatius a mà