Informació general

Disminueix el nombre de meduses a les platges catalanes però es manté el nombre de picades

Per Redacció



Una medusa prop de la platja del Regueral, ara fa dos estius
Aquest any es veuen menys meduses a les platges catalanes que l’estiu passat, però el nombre de banyistes que han patit picades es manté estable. Així ho indica una nota de premsa emesa ahir pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat. Entre l’1 de juny i el 12 d’agost hi ha hagut 12.520 picades a totes les platges catalanes, segons dades de la Creu Roja. L’any passat, en tot l’estiu, se’n van comptabilitzar unes 21.000, segons les mateixes fonts, una xifra semblant a la d'ara fa un any. En canvi fa dos estius, al 2005, la xifra va ser menor: 16.500 picades.
 
L'explicació més probable del què passa aquest any és que les meduses no arriben a la platja senceres, sinó fragmentades pel mal estat de la mar, cosa que en dificulta la seva visualització. I és que enguany hi ha hagut més dies de mar arrissada, i això ha provocat que les meduses pateixin danys. En conseqüència, el què sobretot arriba a la costa són tentacles trencats i restes de meduses gairebé mortes, però amb les seves cèl·lules urticants igualment actives.
 
Portal www.recercaencacció.cat
 
L’anàlisi i els motius d'aquesta estranya paradoxa analitzada per diferents científics s'explica a www.recercaenaccio.cat, el portal de divulgació científica finançat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i per la Direcció General de Recerca que depèn del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. El portal s’encarrega, durant el mes d’agost, de fer el seguiment d’aquesta població d’invertebrats gelatinosos al litoral català.
 
L'objectiu de Recerca en Acció és informar als ciutadans sobre un seguit d'aspectes que interessen tothom. Per exemple, s'explica com cal tractar adequadament les picades de medusa, una qüestió sobre la que no sempre es disposa d'informació acurada. També s'expliquen les causes de la seva proliferació i s'ensenya a distingir les meduses mes freqüents a les nostres platges.

 

Comenta aquest article