Queixa
Els veïns d'un carrer de Vilafortuny es queixen de la brutícia que genera la resina dels arbres
Asseguren que durant els mesos de maig i juny el terra està enganxifós i no es pot deixar aparcat el cotxe “ni un minut”
Els veïns del carrer Ramon Carreté, a Vilafortuny, estan farts de la brutícia que provoca l'arbrat en aquesta via. Segons denuncien a revistacambrils.cat, durant els mesos de maig i juny aquesta espècie d'arbre genera una substància viscosa de manera molt abundant, fins al punt de ser insuportable. “Fins i tot quan camines et cauen gotes a sobre”, es queixen, “no pots deixar el cotxe aparcat ni un minut perquè se't queda fet un fàstic”.
L'espècie d'arbre en qüestió és la Jacaranda mimosifolia, coneguda com a xicranda. A la urbanització Jardins de Vilafortuny és on n'hi ha més a tot Cambrils, un total de 188 unitats. També n'hi ha a La Parellada (29 unitats) i a diverses zones de la Llosa (171 unitats en total). La substància que embruta és resina que l'arbre genera com a mecanisme de defensa contra el pugó.
Aquesta reacció, segons els tècnics de Medi Ambient de l'Ajuntament, se sol produir amb l'arribada del bon temps i “remet amb l'aplicació dels corresponents tractaments fitosanitaris”. El veïns lamenten que “cada any passa el mateix” i expliquen que, “hem fet instàncies a l'Ajuntament, però es pensen que fent un tractament se soluciona i no és així”. Aquest any, les empreses encarregades del tractament preventiu curatiu contra el pugó van actuar la nit de l'1 al 2 de juny i els veïns expliquen que “avui dia ja està solucionat, fins al pròxim any que passarà una altra vegada el mateix”.
Com es pot veure en uns vídeos als quals ha tingut accés revistacambrils.cat, el carrer està totalment enganxifós a causa d'aquesta substància i totes les fulles que s'hi queden enganxades. La brutícia arriba a caure dins de les propietats dels veïns on, evidentment, l'Ajuntament no entra a netejar.
Aquest no és l'únic carrer de la zona que compta amb aquest arbrat, però sí on el problema és major. Els veïns creuen que “s'ha de trobar una solució alternativa”, ja que s'ha demostrat que fent tractament no s'acaba amb el problema. A altres ciutats del país, com per exemple a Barcelona, també hi ha hagut queixes contra aquestes espècie d'arbre, originària de Sud-Amèrica, pels mateixos motius.