Informació general

Política

Oliver Klein, cap de l'oposició: «Aquest govern neix ferit de mort, és el pacte del Titànic»

El nou cap de l’oposició creu que el pacte anti-Klein és un govern «legal», però no «legítim» perquè no es correspon amb la «voluntat» dels votants dels partits que el formen

Per Andreu Dalmau

Oliver Klein és el nou cap de l'oposició
Oliver Klein és el nou cap de l'oposició | Andreu Dalmau

Després de dues setmanes d’ajornament pels diversos recursos judicials presentats pel Nou Moviment Ciutadà, finalment Alfredo Clúa serà alcalde de Cambrils i Oliver Klein el cap de l’oposició. El partit municipalista va guanyar les eleccions del passat 28 de maig amb solvència, aconseguint 2.707 vots i 6 regidors, però no ha aconseguit aliats que el permetin governar. Ho farà el pacte format per PSC, ERC, Junts i En Comú Podem, una aliança que ja és coneguda popularment com “anti-Klein”. El líder de l’NMC repassa en aquesta entrevista concedida a revistacambrils.cat el resultat electoral i explica com afrontarà el mandat des de l’oposició.

PREGUNTA. Ha estat una decepció guanyar les eleccions i no estar al govern?
RESPOSTA. Una decepció molt forta. No només a nivell individual i de partit, sinó que deixa una sensació molt dolenta de cara a la població cambrilenca. Cambrils necessita estabilitat i una gestió de divisió d’honor i ara tindrem un govern de segona divisió.


P. Quin llegat deixa Oliver Klein i l’NMC en el seu pas per l’alcaldia?
R. Un llegat molt important. Les coses no s’han fet soles, s’han fet amb tots els regidors i tots els partits que estaven implicats, però el rol que li tocava a Oliver Klein i al Nou Moviment Ciutadà era el de coordinar, liderar i pressionar per aconseguir els objectius. Fer de palanca, de mediador i garantir el ritme del govern depèn de l’alcalde.


P. En aquestes eleccions s’han presentat onze llistes i han acabat entrant set a l’Ajuntament. És positiu per Cambrils aquest multipartidisme?
R. L’NMC ha contribuït des de fa molt temps a repensar la democràcia i la representativitat de la societat en la política preocupa molt a la ciutadania. Creiem que és bo que hi hagi molts candidats, però existeixen altres opcions com que hi hagi una segona volta entre els dos partits més votats, com es fa al sistema francès, o respectar la llista més votada. Hi ha mancances profundes en el sistema que nosaltres hem viscut en primer persona i ens agradaria que es corregissin de cara al futur. No tinc cap inconvenient en que es presentin diverses opcions, però s’ha de diferenciar entre els que es presenten per ser frontissa, com ho érem nosaltres, i un partit de govern, com ho som ara que hem crescut i tenim 6 regidors. Que els vots dels que governen sumats siguin més que els de l’NMC no significa que siguin vots contra l’NMC. S’utilitza la voluntat popular pels interessos particulars de cadascú.


P. La participació ha baixat molt en les darreres eleccions, fins al 48%. Creu que la ciutadania està desencisada amb la política?
R. Aquesta dada confirma que nosaltres estem llegint bé quina és la voluntat popular. Les opcions del partits clàssics van a la baixa mentre que l’NMC ha crescut fins a ser la opció que recolza un de cada quatre votants de Cambrils. El PSC ha fet el viatge invers al nostre, per exemple. Quina contradicció ser alcalde amb tres regidors quan havies estat al capdavant del municipi en vots i en regidors en el passat...
 

“S’utilitza la voluntat popular pels interessos particulars de cadascú”


P. El govern actual us acusa de “judicialitzar les eleccions”. Perquè vau decidir presentar recursos més enllà de la Junta Electoral de Zona un cop aquesta ja us els havia desestimat?
R. Calia fer tot el possible per defensar els nostres interessos. La JEZ ens va donar la raó parcialment. Va haver-hi un recompte de vots i vam passar de 2.701 a 2.707 vots. Esquerra havia guanyat el quart regidor per molts pocs vots i hi havia un partit, Activem, que estava a molt poca distància d’entrar.


P. Pocs dies abans de la investidura va denunciar al sr. Enric Daza per prevaricació. Des de quan coneixia els presumptes delictes dels que l’acusa?
R. Ho vaig denunciar com alcalde en funcions. Ni com Oliver Klein, ni com NMC. Ho hagués fet amb qualsevol i crec que és l’obligació d’un alcalde, encara que sigui en funcions. Se sabia des de la campanya electoral que hi havia irregularitats urbanístiques d’una empresa determinada en un lloc determinat. Després em van dir que aquesta empresa pertany al que ha estat regidor d’Urbanisme.

 

“Vaig denunciar al sr. Daza com alcalde en funcions, era la meva obligació i ho hagués fet amb qualsevol”


P. D’això no se n’adona fins poc dies abans de la investidura?
R. Correcte. Però la infracció era coneguda i denunciada pels veïns de l’immoble. Hi ha vàries infraccions urbanístiques. Jo no vaig fer res extraordinari perquè ell fos Enric Daza, es va tractar el tema com tantes altres infraccions urbanístiques. El tema greu és que el regidor es va atorgar la llicència d’obres a ell mateix, a una societat de la seva propietat.


P. En tot cas, quan vostè negocia amb Enric Daza no coneixia aquests fets?
R. Jo no vaig intentar pactar amb Junts. Nosaltres vam intentar revalidar el pacte que hi havia. El PSC es va desdir del que havia dit públicament, que revalidarien l’aliança. El candidat socialista també va dir que si ell treia pitjors resultats dimitiria. Les dues coses s’han incomplert flagrantment. Evidentment, quan aquesta porta es tanca i abans que jo sàpigues que el cap de llista de Junts era el propietari d’aquesta empresa, sí que hi va haver contactes amb tots els partits municipals.


P. Si aquests fets s’haguessin conegut abans hagués negociat amb el sr. Daza?
R. Nosaltres no vam arribar a negociar. Nosaltres vam voler parlar amb Junts i ells no van voler parlar amb l’NMC.


P. Però van trucar a Junts amb la intenció de negociar.
R. No va ser la primera opció. A més, ells tanquen el pacte un dia després de les eleccions. Evidentment, després s’intenta parlar amb totes les parts per veure si aquest pacte té duració o no. Però mai s’ha negociat.

 

“No vam arribar a negociar amb Junts, ells no van voler parlar amb l’ NMC”

 

P. Quines expectatives té posades en aquest govern?
R. Espero que es fiquin al dia dels temes importants que teníem entre mans. No crec que ho puguin desenvolupar amb la velocitat i l’agilitat en que ho hem fet nosaltres en els darrers dos anys perquè la configuració d’aquest govern és complexa. És un govern del Titànic, des del primer dia comença a enfonsar-se. Hi haurà una discussió important per repartir-se les regidories i, després, hi haurà un control entre ells que farà que no sigui pràctic el funcionament. Tampoc crec que hagin sabut interpretar la voluntat majoritària, que era la de l’estabilitat, la del continuisme, la del treball constant i no partidista... Això provocarà una oposició constant de la societat, de la població, dels barris, de les associacions... No només per l’acord al que s’ha arribat, sinó perquè trigaran en prendre decisions i les que prendrà seran dolentes.


P. Creu que són un govern legítim?
R. Per mi són un govern legal. Els que l’han tirat endavant diran que és legítim i els que estem en contra direm que hi ha coses que no són acceptables ètica i moralment. Aquest pacte neix ferit de mort, com deia abans, és el pacte del Titànic. Són molts vots els que els hi passen per davant i la suma que han fet no es correspon a la voluntat de les persones que els han votat. No són vots anti Klein. A més, em consta que la segona opció de molts dels seus votants era l’NMC. Mentre ells fan un pacte anti Klein, els seus votants no n’estan a favor i, per tant, no és un govern legítim.

 

“No són un govern legítim perquè la suma que han fet no es correspon a la voluntat de les persones que els han votat”


P. En el ple d’investidura va dir que el PSC estava disposat a revalidar el pacte del mandat anterior. Perquè creu que, finalment, no ho han fet?
R. S’ajunten la fam i les ganes de menjar. El PSC no està en el seu millor moment i l’única salvació d’un candidat que ha tret un dels pitjors resultats del partit en dècades fa que es lligui un pacte on ERC, que també ha baixat molt en vots, li dona tres anys d’alcaldia a canvi d’un. Tota la combinació és una parafernàlia que no sabem si arribarà enlloc. La qüestió era prendre una decisió ràpida per bloquejar Oliver Klein i l’NMC. Tot el que sigui en contra i a nivell personal mai té futur. Els animo a que donin a conèixer quins punts en comú té aquest programa que van pactar en un dia. Jo recordo les picabaralles que tenien entre ells a diari.  No em crec res del que pugin dir públicament perquè són especialistes en la mentida.


P. També va dir que Alfredo Clúa no té “personalitat ni criteri”. Perquè creu això?
R. No sé si és ell el que es desdiu o ha estat una imposició des de Tarragona, Barcelona o Madrid. La pregunta és si realment decideix com a líder del Partit Socialista o si és un titella dels que estan a l’ombra prenent decisions.


P. En principi, Alfredo Clúa serà alcalde durant tres anys i Camí Mendoza ho serà el darrer any de mandat. Esquerra diu que ho fa per “generositat”. Perquè creu vostè que accepten aquestes condicions tot i tenir més vots?
R. És una cessió massa exagerada amb l’objectiu de bloquejar l’NMC. Aquest intent de frenar l’NMC ens enfortirà i ja estem treballant per aconseguir una majoria molt més gran o, fins i tot, majoria absoluta a les properes eleccions. Si és abans, estem preparats per agafar el relleu de l’Ajuntament en qualsevol moment.

 

“Alfredo Clúa decideix com a líder del Partit Socialista o és un titella dels que estan a l’ombra prenent decisions?”


P. Perquè n’està tan convençut?
R. La força d’un grup municipal amb 6 regidors, recolzat per 2.707 vots, és ineludible i la farem valdre. Jo em veig amb força per ser alcalde durant o després d’aquest mandat. No hi ha res més fort que la pressió de la voluntat popular.


P. Al darrer ple el vam veure especialment inquiet amb el tema dels càrrecs de confiança. Fins ara n’hi havia tres. Creu que n’hi haurà més?
R. La resposta que em va donar l’alcalde i la reacció dels tinents, que el van haver de frenar en la seva resposta, em fa pensar que s’incrementarà fins a set els càrrecs de confiança. Això no ho pot suportar l’economia municipal. Tampoc pot suportar les dedicacions exclusives que ens guarden com a sorpresa i ben aviat coneixerem. Vull recordar que en el nostre govern només es va contemplar tres càrrecs de confiança i una sola dedicació exclusiva per responsabilitat, moderació i respecte al pressupost municipal. Que es tripliqui o quadrupliqui aquesta despesa serà una bancarrota per Cambrils.


P. Farà una oposició constructiva l’NMC?
R. Només entenem l’oposició de forma constructiva perquè volem el millor per Cambrils. Jo faré propostes, però, si el govern no ho fa bé, farem crítica i dura.

Comenta aquest article