Cultura

Cinema

Reivindicativa enganxada de retrats el pròxim dijous al cinema La Rambla de l'Art

El projecte Inside Out vol reivindicar el paper comunitari, cultural i artístic de les sales de cinema

Per Andreu Dalmau

Yolanda Soler i Lucía Parera amb una de les persones retratades
Yolanda Soler i Lucía Parera amb una de les persones retratades | Andreu Dalmau

El pròxim dijous 27 de juliol la façana del cinema La Rambla de l'Art s'empaperarà amb gairebé una seixantena de retrats amb l'objectiu de reivindicar la importància de les sales de cinema. El projecte s'emmarca dins d'Inside Out, una iniciativa internacional liderada pel fotògraf francès JR que fa penjades de retrats arreu del món per protestar per diverses problemàtiques. La de Cambrils serà la primera parada d'Inside Out al Camp de Tarragona.

Els passats 25 de maig i 1 de juny es va donar el tret de sortida a aquest projecte titulat Encara necessitem cinemes amb les sessions fotogràfiques a persones anònimes, habituals del cinema La Rambla, a càrrec de la fotògrafa Lucía Parera. “No volíem que fossin simples fotos de carnet, sinó que reflectissin la personalitat pròpia de cada persona”, explica l'artista”, demanàvem que imitessin el seu personatge de cinema preferit o qualsevol altra cosa, la gent era molt creativa”.

En total es van fer 59 retrats que han estat treballats en postproducció i impresos en mida 90x135. Nurí Mariné és la protagonista del cartell promocional que ja ha estat enganxat a la façana del cinema. Dijous, entre les 9 i les 21 hores, tots els participants del projecte s'acostaran al cinema per enganxar conjuntament els cartells.

Nuri Mariné és la protagonista del retrat promocional que s'ha enganxat simbòlicament (Foto: Andreu Dalmau)

 

Yolanda Soler, representant d'Encara necessitem cinemes, explica que volen “reivindicar el paper comunitari, cultural i artístic que representa un cinema” i “plantar cara a aquells que diuen que el cinema no és rendible i que amb les plataformes no fa falta”. Soler pensa que aquesta acció serà “impactant” i donarà a conèixer l'obra i les accions de JR: “és una acció que passarà a la història”.

Tal com va explicar Soler, l'acció que s'executarà el pròxim dijous amb la penjada de cartells, té una durada efímera perquè els retrats estaran exposats mentre ho permetin “les inclemències del temps”, tot i que sempre es podrà veure galeria en format digital a la web d'Inside Out.

«És un luxe que els teus clients tirin endavant projectes com aquest»

Per Toni Badimon, responsable de La Rambla de l'Art, és un “luxe” que projectes com aquest sorgeixin de la mateixa clientela del cinema. “Ens van plantejar el projecte i no vam poder dir que no perquè necessitem un suport com aquest”, afirmava Badimon, que també va recordar la voluntat de la sala cambrilenca de ser “un cinema diferent”.

El sector passa, després de la pandèmia, per un moment de recuperació. Determinats públics han tornat amb força a la sala cambrilenca, especialment les famílies i els joves aficionats al cinema de superherois. Amb el públic adult està costant més, però La Rambla de l'Art continuarà insistint amb una oferta equilibrada entre el cinema d'autor i les grans produccions.

La campanya Cine Sènior impulsada pel Ministeri de Cultura i que permet als majors de 65 anys anar al cinema els dimarts per només 2 euros també està afavorint la tornada d'aquest públic. “La setmana passada van venir 90 persones i aquesta ja han estat més de 100”, celebrava Badimon.

Comenta aquest article