Informació general

Política

El ple aprova cinc dedicacions exclusives entre les crítiques de l'oposició

La sessió extraordinària dona el vistiplau a la creació i composició de deu comissions informatives, els representants de la corporació en òrgans col·legiats i organitzacions externes i altres punts que completen el cartipàs municipal

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Jordi Barberà, Camí Mendoz, Alfredo Clúa, Enric Daza i Gemma Balanyà, són els cinc regidors amb dedicació exclusiva
D'esquerra a dreta: Jordi Barberà, Camí Mendoz, Alfredo Clúa, Enric Daza i Gemma Balanyà, són els cinc regidors amb dedicació exclusiva | Andreu Dalmau

L'Ajuntament de Cambrils va celebrar, ahir al matí, el darrer ple abans de les vacances d'estiu. La sessió extraordinària va servir per aprovar el cartipàs municipal pel mandat 2023-2027 entre les crítiques dels tres grups de l'oposició, que només començar ja van qüestionar la urgència de la convocatòria.

Isabel Segarra, portaveu de VOX, va assegurar que la sessió extraordinària no estava "justificada" perquè es podia haver fet en un ple ordinari i va deixar caure que estava motivada per "augmentar la retribució dels regidors" que havien fet alcalde a Alfredo Clúa. També Oliver Klein, portaveu del Nou Moviment Ciutadà, es va mostrar "totalment en contra de la urgència" i va assegurar que hi havia hagut un "acte de mala fe amb l'oposició" per la nova retribució atorgada.

Isabel Segarra, durant la seva intervenció al ple (Foto: Andreu Dalmau)

Indignació amb la nova fórmula salarial

De fet, el punt més crític va ser les dedicacions exclusives, parcials i assistències dels membres electes. El batlle va explicar la nova fórmula, aprovada pel govern municipal, sobre les retribucions dels regidors de govern i oposició que permetrà reduir els costos salarials dels polítics locals. En aquest mandat hi haurà un total de cinc dedicacions exclusives: la de l'alcalde, amb dedicació mínima de 145 hores mensuals i retribució anual de 52.582,50 euros, i la dels regidors Camí Mendoza, Enric Daza, Jordi Barberà i Gemma Balanyà, que també tindran dedicació mínima de 145 hores mensuals i una retribució de 42.435 euros anuals.

Enrique Arce, Laura Mellau, Teresa Recasens i Neus Cárdenas tindran dedicació parcial, amb una mínima de 108,75 hores i una retribució de 31.826,25 euros anuals.

L'equip de govern també comptarà amb dos regidors, Alejandro Garcia i Aleix Rom, que rebran retribució per assistències amb un màxim de 23.850 euros d'acord als imports estipulats: assistència al ple 129,15 euros: a les Juntes de Govern 147,60 euros, i a comissions informatives 36,90 euros.

Pel que fa a l'oposició, els portaveus de VOX (Isabel Segarra), PP (David Chatelain) i NMC (Oliver Klein) tindran una dedicació parcial de 12.269,25 euros. La novetat està en què la resta de regidors de l'oposició rebran un import per assistències, una decisió que va indignar als tres partits, més especialment a l'NMC.

"Han augmentat el nombre de dedicacions exclusives, passant d'una a cinc. Per netejar la seva consciència baixen el sou a l'oposició, que fa una feina molt important. Estan aplicant la política d'esquerres de sous brossa", va dir Segarra.

Chatelain va posar en dubte la dedicació per assistències d'Aleix Rom i Alejandro Garcia perquè tenen les regidories d'Hisenda i Espai Públic i Sostenibilitat, dues àrees que comporten la major part del pressupost municipal. "Això és degut a què les previsions pressupostàries de l'any que ja estaven fetes i s'havien de quadrar. No m'atreveixo a apostar però no m'equivocaria si en el proper pressupost veiem que hi ha una pujada de sou a les retribucions d'aquests regidors", va assegurar.

David Chatelain intervenint durant el ple (Foto: Andreu Dalmau)

Per la seva part, Klein va assegurar que la mesura era un "exercici brutal de cinisme" i no entenia la pujada de sous. "Ens donen pel sac i s'augmenten les dedicacions exclusives fins a cinc", lamentava.

La bancada del NMC durant el ple (Foto: Andreu Dalmau)

Segons fonts municipals, aquesta decisió s’ha pres perquè així ho han establert els serveis jurídics de la casa. Com expliquen, la normativa diu que els regidors que no tenen delegació de l’alcalde no poden cobrar dedicacions exclusives o parcials i han d’anar a la força a cobrar assistències. També afirmen que als caps de l’oposició se'ls hi pot establir la retribució de dedicació parcial perquè fan la tasca de portaveus.

A més, asseguren a revistacambrils.cat que els deu regidors de l’oposició eren coneixedors d’aquesta mesura des del passat 25 de juliol, quan el mateix Alfredo Clúa els va convocar en una reunió per informar-los sobre la nova retribució. 

Comissions informatives i representants en òrgans col·legiats

En aquest ple es va donar el vistiplau a la distribució de les noves regidories pel mandat. També es van aprovar les comissions informatives permanents i les corresponents presidències que queden de la següent manera: Turisme, Platges i Esports (Camí Mendoza); Hisenda, Compres i Contractació (Aleix Rom); Promoció econòmica, Govern Obert i Participació ciutadana (Neus Cárdenas); Espai públic i Sostenibilitat (Alejandro Garcia); Organització, Salut, Igualtat i Inclusió (Gemma Balanyà); Mobilitat, Seguretat ciutadana i Ajuts europeus (Enrique Arce); Urbanisme, Obra Pública i Activitats (Enric Daza); Atenció Ciutadana i Joventut (Laura Mellau); Festes, Nova ciutadania i Benestar social (Teresa Recasens) i Educació, Ocupació, Cultura i Patrimoni històric (Jordi Barberà).

També es van nomenar les presidències, vicepresidències i consells rectors del Patronat de Turisme, l’Escola Municipal de Música, el Museu d’Història de Cambrils, l’Organisme Desconcentrat de Fires, l’entitat del Festival Internacional de Música, l’entitat pública empresarial Ingesol.

Un altre punt aprovat va ser la representació en organitzacions externes com el Consell Esportiu del Baix Camp, el Fons Català de Desenvolupament, la Mancomunitat per la Gestió Integral de Residus Urbans, el Consorci d’Aigües de Tarragona, el Consell d’Administració del Transport Públic del Camp de Tarragona, el Pla Conjunt de Promoció del Patronat de Turisme de la Diputació, el Nàutic Parc, la Taula Estratègica de l’Aeroport de Reus, el Consorci per la Normalització Lingüística i el Consell Escolar Municipal, entre altres.

Comenta aquest article