Informació general

Política

Oliver Klein acusa el govern de «coartar les regles del joc» pel canvi en les retribucions

L'NMC es queixa que els regidors sense competències passen de rebre dedicacions parcials a indemnitzacions per assistència

Per Andreu Dalmau

Oliver Klein, Natàlia Pleguezuelos i Mar España, durant la roda de premsa del NMC ahir abans del ple
Oliver Klein, Natàlia Pleguezuelos i Mar España, durant la roda de premsa del NMC ahir abans del ple | Andreu Dalmau

S'augurava que el mandat 2023-2027 seria mogut a Cambrils, per les circumstàncies en les quals s'ha produït la constitució del nou govern, i així ho està sent en les primeres setmanes. Si en el primer plenari extraordinari el tema de debat va ser el possible augment de càrrecs de confiança, en el ple d'aprovació del cartipàs que es va celebrar ahir el Nou Moviment Ciutadà es va queixar amb vehemència pels canvis en les retribucions dels regidors de l'oposició.

Fins ara, els regidors que no estaven al govern podien escollir a quin règim de retribució s'acollien. El 2019, tota l'oposició va decidir acollir-se a una dedicació parcial que implicava una assignació bruta anual de 12.296 euros.

Ara, amb aquest canvi –que es correspon a “una interpretació jurídica” des dels departaments corresponents de l'Ajuntament, segons explicava l'alcalde Alfredo Clúa– els portaveus dels grups de l'oposició (Oliver Klein, David Chatelain i Isabel Segarra) podran obtenir la dedicació parcial com fins ara, però la resta de regidors de l'oposició rebran indemnitzacions per assistència a les comissions informatives i els plens. L'assistència a un ple suposa una retribució de 129,15 euros, l'assistència a la Junta de Govern de 147,60 euros i a les comissions informatives de 36,90 euros cadascuna.

Aquest canvi afecta especialment al Nou Moviment Ciutadà, ja que, en ser un grup municipal de sis regidors, cada regidor assistirà a moltes menys comissions informatives del que ho faran els regidors de PP i VOX. En el cas del partit d'ultradreta, per exemple, Ricard Montero assistirà a totes les comissions i, d'aquesta manera, rebrà totes les retribucions del grup municipal en matèria d'assistència mentre que Isabel Segarra rebrà la dedicació parcial que li correspon com a portaveu.

A més d'aquests ingressos individuals de cada regidor, cada partit amb representació a l'Ajuntament rebrà una assignació fixa de 180 euros mensuals i 90 euros mensuals més per cada regidor que hi pertanyi.

Klein: “Aquest canvi afecta la nostra voluntat de fer oposició”

El portaveu de l'NMC, Oliver Klein, va comparèixer en roda de premsa abans del ple per exposar el seu descontentament amb el canvi de “regles del joc” que suposa aquesta modificació. “No permetrem que un govern mercenari coarti les regles del joc i la democràcia”, deia Klein, “aquest canvi afecta la nostra voluntat de fer oposició”. El portaveu del partit municipalista creu que aquesta mesura té la voluntat de “perjudicar” a l'NMC.

Klein també pensa que es fa aquest canvi per compensar l'augment a cinc dedicacions exclusives –Alfredo Clúa, Camí Mendoza, Enric Daza, Jordi Barberà i Gemma Balanyà– i que “un cop s'han repartit les cadires, s'han posat a parlar de diners”. “Fiquen les fitxes al tauler a la seva manera”, protestava el portaveu de l'NMC.

Ja durant el ple, l'alcalde Alfredo Clúa –amb qui Klein es va reunir el passat divendres al migdia per tractar el tema– va respondre a les crítiques del cap de l'oposició dient que “de diners només n'ha parlat vostè”. El portaveu de l'NMC va avisar durant la sessió que el partit “es guardarà la possibilitat de recórrer a la justícia” i Clúa va respondre que ja saben que el Nou Moviment Ciutadà “recorre a altres instàncies sovint”.

Comenta aquest article