Cultura

Patrimoni

Campanar de l'església de Sant de Pere: quinze anys de la seva inauguració

La construcció d'aquesta estructura modificava considerablement l'skyline de Cambrils

Per Andreu Dalmau

Imatge del campanar, pocs dies abans de ser inaugurat
Imatge del campanar, pocs dies abans de ser inaugurat | Anna Fargas

El passat mes de març es van complir 15 anys de la inauguració del campanar de l'església parroquial de Sant Pere. L'obra, impulsada per Jordi Font i l'associació per a la construcció del campanar, va culminar-se amb la col·locació de les quatre campanes –Carme, Petra, Camí i Jordina– que s'encastaven al cim de l'estructura en una torre metàl·lica de base quadrada.

El mes de gener d'aquell 2008 es va dur a terme la col·locació d'aquest darrer element arquitectònic. Els mateixos Reis Mags d'Orient van fer entrega de les campanes al mossèn Ramon Blas el dia 6 a primera hora del matí, abans de començar amb el repartiment de regals. Les campanes van ser descarregades amb l'ajuda d'una potent grua i l'acte va atraure un gran nombre de cambrilencs que no es volien perdre aquest dia històric en el qual ja es van poder escoltar com sonaven les campanes, tot i que encara havien de ser penjades al campanar.

L'estructura metàl·lica, de base quadrada, que hauria de subjectar les quatre campanes, va arribar l'11 de gener de 2008. Mesura 12 metres, 2,5 dels quals corresponen a la creu que la corona. En total, el campanar fa 33 metres d'alt: 24 des de la base de l'estructura dels rellotges. A la part superior de la cúpula es va soldar un parallamps.

En total, el campanar medeix 33 metres d'alt (Foto: Berta Ruíz)

 

Finançament polèmic

L'Ajuntament de Cambrils va subvencionar les obres amb mig milió d'euros, un finançament que només va trobar el rebuig d'ICV. El partit ecologista –aleshores representat a l'ajuntament per Salvador Matas– va lamentar que es concedís la “desproporcionada” quantitat de 500.000 a una entitat religiosa: “no respon a cap prioritat municipal i considerem que els ajuntaments tampoc haurien de ser els principals finançadors d'equipaments religiosos”.

La resta de formacions polítiques defensaven la importància de “cuidar el patrimoni i els elements arquitectònics de Cambrils”. La moció va tirar endavant per alegria de Jordi Font, principal impulsor del projecte, i es van començar les obres el 24 de setembre de 2002. Els primers passos van consistir a retirar la campana que hi havia a la teulada –datada de 1941– i la creu que presidia la façana.

Moment de la retirada de la creu qu presidia la façana (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Culminació del projecte

No va ser fins el 15 de gener que es van col·locar les campanes dins de la gàbia de metall. La més gran, la Petra, es va col·locar a la part de sota i la més petita a la part de dalt. “D'aquesta manera, s'aconsegueix que se sentin totes les campanes, ja que si es posa la més gran a dalt, el seu so no deixaria que se sentissin les altres”, explicava a Revista Cambrils Jordi Rovira, gerent de l'empresa encarregada de col·locar-les. Cal destacar que, en el cas del campanar de l'església de Sant Pere, el martell es troba a la part interior de les campanes, a diferència de molts altres llocs.

Després de sis mesos de construcció, el campanar es va culminar el 18 de gener amb la col·locació de l'estructura completa i la primera tocada de campanes: la Petra va ser la primera a sonar. La inauguració oficial va ser el 16 de març de 2008, Diumenge de Rams, i va despertar una gran expectació.

L'skyline de Cambrils canviava considerablement amb la construcció del campanar (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Tocs de campanes diürns

Les quatre campanes que es van instal·lar al nou campanar van ser anomenades Carme, en honor a la patrona dels mariners, Petra, en honor a Sant Pere, Jordina, en honor a Sant Jordi, i Camí, en honor a la patrona de Cambrils.

En aquesta darrera es pot llegir una inscripció que hi diu: “guieu-nos pel bon camí”. Totes quatre van ser foses a Holanda i es van acabar d'enllestir a un taller de Reus. Els tocs de campana es van silenciar entre les 12 de la nit i les 8 del matí per no destorbar el descans dels veïns.

L’Apunt

Respecte al disseny original
L'obra del campanar de l'església de Sant Pere es va dur a terme seguint els plànols originals fets per l'arquitecte diocesà Monravà Soler. Jordi Torres va ser l'encarregat de fer-ne una adaptació i explicava, a Revista Cambrils, que es va intentar ser el més fidel possible al disseny original. “No s'han trobat imatges de l'interior, per tant, s'adaptarà a l'església actual”, explicava Torres.

Comenta aquest article