Informació general

Es crea la figura del coordinador d'àrea per millorar la gestió municipal amb el descontent de l'oposició

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz



D'esquerra a dreta, Salvador Matas, Joan Mas, Joan Recasens i Anna Peláez, ahir en roda de premsa
L'Ajuntament va aprovar ahir al vespre en el ple municipal ordinari del mes d'agost la creació de la figura del Coordinador d'Àrea. La modificació de plantilla per impulsar aquesta nova figura es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra dels grups de l'oposició, PLIC, CiU i PP.

Referents a aquesta qüestió van passar per ple un total de 7 punts, que fan referència als nous llocs de treball que es posaran properament en marxa, seran concretament els de coordinador de la regidoria d'Hisenda i Gestió Estratègica, el coordinador del Servei de Desenvolupament Urbà i Habitatge, el coordinador del Servei d'Esports, el cap de grup de la Unitat Administrativa de l'Àrea de Seguretat i Vialitat, el Coordinador de la regidoria de Polítiques Socials i Salut, el cap de grup de la Unitat d'Inspecció i el Coordinador de la Policia Local.

Algunes d'aquestes figures, ja existien en el mandat anterior, però segons explicava ahir l'alcalde accidental -Joan Mas- en la roda de premsa prèvia al ple, s'ha estimat que degut a l'ampliació del serveis, l'augment de la població i a què l'Ajuntament és cada vegada més gran i més complexe, la ciutat necessita noves figures administratives per tirar endavant les polítiques socials, de seguretat, esportives, etc... Segons Mas, es fa necessari anar creant noves figures administratives que donin sortida a tota aquesta projecció de ciutat.

Funcions del càrrec

La figura del coordinador, que es contempla a la llei de l'Administració Local, es cobrirà amb personal del propi Ajuntament. En aquest sentit, la regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica -Anna Peláez- va deixar molt clar que s'havia apostat per gent de la casa, perquè "creiem fermament amb el potencial humà d'aquest Ajuntament". 

Els coordinadors d'àrees tindran com a principals funcions les de coordinar aquells projectes concrets que s'allunyin de les tasques normals de funcionament ordinari de l'Ajuntament, tal i com, explicava ahir Joan Mas. Un dels exemples d'aquests tipus de projectes són per exemple, la posada en marxa de l'OAC, en el passat mandat o projectes futurs com l'Institut Municipal de l'Esport i el Lleure o el Pla Director d' Instal·lacions Esportives, entre d'altres. Segons Mas aquests projectes sobrepassen els treballs de gestió ordinària i quotidiana del dia a dia de la ciutat "per això és necessari crear una figura que s'encarregui de la gestió de nous projectes com aquests".

Segons Peláez aquesta figura no suposa en cap moment cap comandament ni jerarquia damunt la part tècnica municipal, que té les seves pròpies funcions.

L'oposició en contra

En aquest punt, tots els grups de l'oposició  van votar en contra. El PP va argumentar la seva disconformitat, explicant que la creació d'aquesta figura suposa un augment de la despesa corrent, i que "els actuals tècnics municipals ja tenen prou capacitat per coordinar i fer d'enllaç amb el regidor". Per la seva banda, la Plataforma Independent Cambrilenca (PLIC) també va votar en contra del nomenament d'aquesta nova figura de coordinador d'àrea. La portaveu de la formació independent –Mar Roca– en absència del seu cap de llista –Xavier Martí– va explicar que la creació d'aquesta nova figura és innecessària, ja que és el regidor qui ha de tenir un contacte directe amb els seus tècnics i a més, això suposarà un augment de la despesa. Mar Roca també va voler destacar, que la PLIC no qüestiona les persones que s'han escollit per aquest càrrec, sinó la creació de la figura en sí i el procés de selecció que s'ha seguit per triar-les.
Des de CiU també es va mostrar la seva disconformitat amb el nomenament dels nou coordinadors d'àrea. Mercè Dalmau va explicar que tot i que ahir es passava per ple aquesta modificació de plantilla, algunes de les persones que han d'ocupar aquest càrrec ja l'estaven exercint, abans de la seva aprovació. Des d'aquesta formació també es va posar en dubte els criteris que s'han seguit a l'hora de nomenar aquests coordinadors, ja que algunes àrees disposaran d'aquest i d'altres no. Dalmau també va criticar l'augment de la despesa i els criteris de selecció que s'han seguit per ocupar cadascun d'aquests llocs.

A les discrepàncies de l'oposició, Robert Benaiges va argumentar que aquesta nova figura "no és cap invent", sinó que s'han seguit els criteris que marquen la majoria de les administracions i a més, aquesta figura no és nova en el govern municipal, ja que havia existit en d'altres mandats. Per Benaiges, "l'administració creix i s'ha de respondre a les necessitats que la ciutadania demanda. Aquesta fórmula ja està inventada, practicada i creiem que és vàlida". A més, l'alcalde va explicar que amb la creació d'aquestes noves figures no hi ha hagut un augment de la plantilla, sinó que la plantilla ja està creada i no hi haurà nous sous ni augment de la despesa.

Nomenament del nou responsable de l'OAC

En un dels punts de l'ordre del dia també es va aprovar el nomenament de la nova responsable de l'OAC –Sandra Fernández– que substituirà en aquestes funcions a la Laura Forcadell. Aquesta qüestió es va aprovar amb els vots de l'equip de govern i la PLIC, i amb els vots en contra del PP i CiU. Sobre aquesta qüestió, Mercè Dalmau va exposar la seva disconformitat amb el procés de selecció seguit per al nomenament d'aquest lloc de treball, tot reclamant "un procés objectiu i transparent".

Creació del Cap de grup de la unitat d'Inspecció

En el plenari d'ahir també es va aprovar el nomenament del nou Cap de grup de la unitat d'Inspecció, amb els vots a favor del govern i les abstencions del PP i la PLIC. Robert Benaiges va explicar que aquest càrrec serà ocupat per Joan Berguedà –actual sotsinspector dels Mossos d'Esquadra a la zona de Tortosa– que demanarà l'excedència per incorporar-se a la Policia Local de Cambrils.

Altres temes

En el ple d’ahir també es va aprovar l’adhesió al conveni entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Red.es, l’Associació Espanyola de Banca (AEB), la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA) i la Unió Nacional d’Associacions Cooperatives de Crèdit (UNACC) per a la implantació del SPT, un sistema de pagament d’impostos i tributs de forma telemàtica des de qualsevol entitat bancària d’arreu de l’Estat.

Destacar també que es va aprovar l’adhesió al conveni mar de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i les Entitats Gestores dels Sistemes integrats de Gestió de Residus d’aparell elèctrics i electrònics.

Intervencions de la PLIC i el PP

En el torn de precs i preguntes, la PLIC va exposar dues queixes. En primer lloc,
el problema del sobreeiximent i les males olors de molts contenidors soterrats i en superfície, així com la contaminació acústica que es produeix durant la recollida dels mateixos. Mar Roca va titllar de "vergonyós" l'estat d'alguns carrers durant el passat cap de setmana. A aquesta qüestió, Robert Benaiges va explicar que s'han fet esforços per millorar el servei de neteja i de recollida, i que és evident que en alguns moments puntuals existeixen problemes, sobretot a l'estiu quan la població supera les 140.000 persones. De cara al futur, Benaiges va anunciar un augment del pressupost i un increment dels recursos materials i humans.
D'altra banda, la PLIC va
abordar la problemàtica de la manca d'aparcament al municipi, proposant la creació de dos aparcaments a la zona dels passejos de Francesc Macià i de Lluís Companys. A aquestes dues propostes, Robert Benaiges va respondre que aquests projectes no són prioritaris, sinó els aparcaments proposats en el programa de govern: plaça de l'Ajuntament, aparcament a l'N-340, al Teatre Auditori, etc. L'alcalde va emplaçar a la formació independent a realitzar un estudi per comprovar les possibilitats de realitzar una obra tant important en aquesta zona de la població tan poblada.

El PP també va exposar una sèrie de qüestions. Una d'aquestes referent a la possible modificació de les quatre línies de pilons instal·lada a la façana marítima, ja que segons va explicar Carme Cros, en nombroses ocasions es tenen problemes per circular, sobretot persones que van en cadira de rodes, cotxes, etc.
A aquesta qüestió, Robert Benaiges va avançar que ho traslladarien a Ports de la Generalitat, per tal de solucionar-ho el més aviat possible amb algun tipus de modificació.

Comenta aquest article