Informació general

Platges

Good Karma Projects organitza dues neteges de platges a Cambrils

Una de les 'clean up' la van tirar endavant joves cambrilencs i l'altra membres del club de surf Sup Ohana

Per Andreu Dalmau

Aquesta ha estat la trentena acció de Good Karma a Cambrils
Aquesta ha estat la trentena acció de Good Karma a Cambrils | Cedida

Aquest cap de setmana s'han dut a terme dues accions per netejar les platges de Cambrils. La impulsora ha estat l'ONG tarragonina Good Karma Projects, que organitza iniciatives com aquestes arreu de l'estat. El passat divendres, dotze joves cambrilencs van fer una clean up a la platja del Regueral i, dissabte, va ser el club de surf Sup Ohana el que va netejar la platja de l'Esquirol.

Good Karma Projects va néixer el 2017 amb la voluntat de visibilitzar el mal estat de les nostres platges. Marta Sugrañes, coordinadora del projecte, explica que l'objectiu de Good Karma no és “netejar les platges”, si no, “exposar la situació perquè es trobin solucions”. Totes les dades que es recullen a les neteges apadrinades per la ONG s'envien al govern espanyol i la Unió Europea, que ja es va basar en xifres del banc de dades on Good Karma diposita les seves per tirar endavant la llei de plàstics d'un sol ús.

Des de la pandèmia, l'organització ha passat d'impulsar quedades multitudinàries a coordinar i donar visibilitat a diverses entitats locals que impulsen les iniciatives pel seu compte. D'aquesta manera el projecte es descentralitza.

“Depenent de com venen els corrents s'acumulen rius de residus”

La clean up de divendres passat a la platja del Regueral va estar impulsada, també, per Joventut Cambrils. Els dotze cambrilencs que van prendre part de la iniciativa van sortir fent paddle surf del club Los Loros.

Una dotzena de joves van participar a la neteja de la platja del Regueral (Foto: Joventut Cambrils)

 

La neteja de dissabte a l'Esquirol la va tirar endavant el club de surf Sup Ohana. En Jordi, coordinador del club, explica que ja han fet unes quantes neteges a l'aigua: “depenent de com venen els corrents s'acumulen rius de residus”.

A la del passat dissabte, hi van prendre part vuit persones, sis a l'aigua i dues a la sorra. A l'aigua, es va fer la neteja en paddle surf i també fent snorkel, tot i que sota de l'aigua no hi havia molta visibilitat. En Jordi explica que es troben de tot, sobretot plàstics –el 82% del que s'arreplega en les neteges de Good Karma–, llaunes i burilles: “en trenta minuts podem recollir fins a 200 burilles de la sorra, és espectacular”. Només aquest cap de setmana, l'ONG tarragonina ha recollit més de 3.600 burilles en totes les seves accions a la província de Tarragona.

En total, dissabte es van recollir, a la platja de l'Esquirol, 359 objectes de diversos tipus. “Medir la brossa en quantitat d'ítems en comptes de quilos ajuda a reflectir el nivell de consum, que és el que provoca aquestes situacions”, explica Marta Sugrañes.

La de Sup Ohana va ser la clean up número 30 de Good Karma Projects a Cambrils des de que recullen dades. La propera serà el 14 de setembre a la platja d'Horta de Santa Maria. L'organització fa una crida a la participació per visibilitzar la problemàtica de la contaminació de les nostres platges. Els interessats es poden inscriure a través d'aquest enllaç.

Comenta aquest article