Natura
S'intensifica la presència de porcs senglars als trams inferiors dels barrancs i rieres cambrilencs
L'Ajuntament ha informat a revistacambrils.cat que tenen coneixement d'aquesta situació i que se n'està fent un seguiment
La presència de porcs senglars s'ha intensificat a diferents punts del terme municipal cambrilenc, aquestes darreres setmanes. Les diferents rieres i barrancs que solquen el municipi serveixen a aquesta espècie com a hàbitat idoni per a desplaçar-se des de l'interior fins a la costa. Recentment se'ls ha vist al tram inferior del barranc de la Mare de Déu del Camí, en un grup d'uns cinc exemplars, i també un grup força més nombrós, d'una vintena d'exemplars, al tram final de la riera de Maspujols. A meitats d'aquest mes d'agost també se'n van poder veure a la part urbana de la riera d'Alforja, prop del pont de l'antiga via fèrria. El passat mes de juliol es té constància d'haver vist algun senglar travessant l'antiga N-340, en horari nocturn, prop de la Casa Sant Josep.
L'Ajuntament ha informat a revistacambrils.cat que tenen coneixement d'aquesta situació i que se n'està fent un seguiment, "estem en contacte amb la Generalitat. Vam demanar al departament d'Agricultura que ens donés un permís per fer-nos càrrec de la captura d'aquests animals fent servir gàbies. Per la seva part, la Generalitat ens va parlar de fer una prova pilot però que de moment no en sabem res més". Des de l'Ajuntament també es comunica que "fins el moment no tenim coneixement que hagin provocat accidents o malifetes. Però la nostra voluntat és expulsar-los del terme i lliurar-los al Departament d'Agricultura".
Senglars al barranc de la Mare de Déu del Camí, l'any passat
L'any passat, revistacambrils ja es va fer ressó del grup de porcs senglars que havien establert el seu hàbitat a la part inferior del barranc de la Mare de Déu del Camí i es desplaçaven en un radi comprès entre el barri de l'Eixample i les Comes, on fins i tot havien provocat la mort d'un gos i n'havien ferit un altre. Segons es va dir en aquell moment, el mes de maig de 2022, la Generalitat va aprovar un programa temporal de reforç per implementar el Pla de xoc que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural tenia en marxa per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2025. Aquest pla, segons es va dir, "pretén reduir, amb un ampli ventall d’actuacions, les poblacions de porcs senglars i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, per assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels ecosistemes i amb les activitats humanes".