Informació general

La Guàrdia Civil desarticula una banda organitzada de robatoris silenciosos al Baix Camp i Tarragonès

Per Redacció

Efectius de la Guàrdia Civil al carrer de Jacint Verdaguer, el passat dissabte al migdia


La Guàrdia Civil ha desarticulat una banda organitzada dedicada a realitzar robatoris pel mètode "silenciós" a les comarques del Tarargonès i el Baix Camp. L'acció policial es va realitzar el passat dissabte, 25 d'agost al migdia en un pis del carrer de Ventura i Gasol de Vinyols i els Arcs, a plena llum del dia i davant l'expectació d'un gran nombre de veïns, tal i com ja va avançar Revista Cambrils Diari Digital en l'edició del dilluns.

En l'acció del passat dissabte els agents, fortament armats, van rebentar la porta d'una vivenda i a més decomissar documentació i altre material, van procedir a la detenció d'un nombre indeterminat de persones, segons fonts presencials.
L'operació policial es va fer a plena llum del dia, davant l'expectació d'un gran nombre de veïns, i va destacar per la seva espectacularitat al tallar amb vehicles policials una part del carrer de Ventura Gasol per evitar una possible fugida, mentre que la part del darrera de la finca, al carrer de Jacint Verdaguer, també era custodiada per efectius de l'institut armat. Més tard més efectius de la Guàrdia Civil, en aquesta ocasió de paisà, van continuar les investigacions a l'interior de l'immoble.

Operació "Marangón"

En el marc de la lluita contra la delinqüència organitzada la Guàrdia Civil va detectar el passat mes de maig en diverses comarques de la província de Tarragona, un increment dels robatoris en habitatges dels anomenats "silenciosos" –amb els amos dormint a l'interior de les vivendes–, el que va portar a pensar en l'existència d'una possible banda organitzada la qual estaria operant en diverses zones de la  demarcació.

Per aquest motiu es va organitzar una operació anomenada "Marangón", encaminada a la localització i detenció dels autors dels delictes. Després de tres mesos de laborioses gestions, la Guàrdia Civil va localitzar dos domicilis en les localitats de Tarragona i Vinyols i els Arcs, on es pressuposa que són els llocs on poden residir els membres d'aquesta banda. Després d'assegurar-se amb diferents proves que així era,  el matí del passat 25 d'agost, la Unidad Orgánica de la Polícia Judicial Guardia Civil de Tarragona i Salou juntament amb efectius del GRS de Barcelona, van efectuar dos registres, un a cadascuna de les poblacions, procedint a la detenció de 3 persones -dos homes i una dona- de nacionalitats albanesa, lituana i marroquina, totes elles com a presumptes autores de delictes de: robatori amb força a l'interior d'una vivenda habitada, associació il·lícita i recaptació. Els detinguts, Atika K. dona de 31 anys d'edat, marroquina i veïna de Tarragona, Luigi X. de 38 anys, albanés i veí de Tarragona i Tomas V. de 35 anys, lituà i veí de Vinyols i els Arcs.

Modus Operandi

La banda, efectuava els seus desplaçaments en vehicle a diferents localitats de la demarcació, recorrent a peu algunes urbanitzacions i introduint-se en aquelles vivendes senyalades com objectiu (principalment aquelles en les què hi havia finestres o portes correderes obertes). Una vegada a dins, registraven les diferents estances i robaven telèfons mòbils, ordinadors portàtils, càmeres fotogràfiques o vídeocàmeres, joies i diners. Ocultaven els objectes en el vehicle o els camuflaven per la zona i de nou, buscaven una nova vivenda. D'aquesta manera podien arribar a cometre varis robatoris en una mateixa nit. Per evitar ser detectats per les patrulles policials, utilitzaven nombroses mesures de seguretat, arribant a desplaçar-se d'una vivenda a una altra o a través de les zones enjardinades i amagant-se darrera de la vegetació davant qualsevol contratemps. Quan tenien força material el distribuïen obtenint un benefici econòmic.

Amb aquestes detencions s'han resolt vuit fets delictius, en la seva majoria robatoris amb força efectuats durant els darrers mesos, fonamentalment a les comarques del Baix Camp i el Tarragonès, tot i que també han operat a les províncies de Girona i Castelló.

En l'operació s'han intervinguts nombrosos objectes presumptament procedents dels robatoris a vivendes, alguns dels quals ja han estat entregats als seus propietaris, continuant les gestions per a la identificació dels mateixos per part de les víctimes. De l'estudi del material incautat no es pot excloure que se'ls pugui implicar en més fets delictius, ja que segueix la investigació oberta i no descartant-se encara només detencions. Els detinguts han passat a disposició del Jutjat d'Instrucció número 3 de Tarragona.

Comenta aquest article