Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

La llegenda de la Maça del Calot s'incorpora a l'imaginari de la Festa Major

La Nit del Calot, que pren la maça com a símbol de la jornada, constarà d'un sopar popular al pati de la Torre del Llimó seguit d'un concert del grup Fetus i el fi de festa a càrrec de PD Patu

Per Lluís Rovira i Barenys

Cartell de la Nit del Calot
Cartell de la Nit del Calot | Cedida

La Nit del Calot és una de les novetats de la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí d'enguany. Es farà el proper 1 de setembre al pati de la Torre del Llimó, després del pregó de la Festa Major i constarà d'un sopar i un concert, com a estructura bàsica de l'acte. I s'ha volgut dotar de contingut cambrilenc evocant una llegenda popular al voltant d'un personatge, el Calot, i la maça que es va trobar a la riera. La història de la maça del Calot ha estat referenciada en diferents treballs de caire local. La Nit del Calot és una iniciativa impulsada pel col·lectiu Vileru i el Casal Popular El Polvorí.

Una maça plena d'or?

Jordi Moreno, redactor de Revista Cambrils, ho explicava així en un reportatge a l'Anjub; "El Calot era un pagès de tota la vida que vivia, a finals del segle XIX, a l'actual plaça de la Vila. Sembla ser que en una de les històriques avingudes de la riera d'Alforja, la força de l'aigua va arrossegar la part superior d'una maça de les que es feien servir per asclar llenya. Les seves característiques la feien diferent a les altres. De fet, no tenia cap forat on clavar-hi el pal i, a més, tenia una anella al centre que possiblement era utilitzada per penjar-la. Tal com sabem, una avinguda d'aigua arrossega tot el que troba riera avall. Passat el tràngol, la gent sovint passejava per la seva desembocadura buscant alguna cosa que pogués ser reaprofitada. Tenim referències de la recollida d'avellanes, llenya, bigues de fusta i, entre moltes altres coses, la maça que protagonitza aquesta contalla. Un pescador que passejava per la riera després de l'avinguda es va trobar la maça en qüestió. La va sospesar i va comprovar que pesava molt. El pescador li va ensenyar la maça que havia trobat al seu amic Calot. En Calot, en veure'n les especials característiques, no va dubtar a prendre-la quan el seu amic mariener li va dir que no li feia cap servei i que per això l'hi regalava. En Calot, que havia treballat amb moltes maces, va veure que allò no podia ser una maça. Amb el pas del temps, el seu patrimoni va augmentar i mai es va saber si la maça hi havia ajudat. A causa d'aquest fet es va popularitzar una dita popular cambrilenca que diu "totes les maces fan mal menys la del Calot, que estava plena d'or"." En aquesta dita es juga amb el doble sentit fonètic de les paraules maça i massa i s'ha d'interpretar que totes les masses (tots els excesos) fan mal menys la "maça" del Calot, que duia un tresor amagat.

Sopar popular i venda de tiquets

La Nit del Calot, que pren la maça com a símbol de la jornada, constarà d'un sopar popular al pati de la Torre del Llimó seguit d'un concert del grup Fetus i el fi de festa a càrrec de PD Patu. Els tiquets pel sopar popular ja es poden adquirir, al preu de 10 euros, a la seu de Revista Cambrils, Drogueria Recasens i Perruqueria Nou Estil. Segons les entitats organitzadores, "aquesta festa neix amb la voluntat de seguir apostant per unes festes més populars i més properes, amb la gent i les entitats com a punta de llança del teixit associatiu de Cambrils, per a celebrar unes festes del poble i per al poble". El sopar popular constarà de carn a la brasa com a ingredient principal i compta amb la col·laboració de la Tocineria i Carnisseria Casa Tremosa, Carnisseria Espolet, Forn Sant Salvador, Cooperativa Agrícola de Cambrils i Licors Morell. La intenció per part dels organitzadors és consolidar la Nit del Calot any rere any, mantenint el format, però afegint novetats per tal de difondre i reivindicar la figura del Calot al llegendari cambrilenc. De cara a l'any vinent es preveuen novetats que ja es desvetllaran al seu moment.

Concert amb el grup Fetus i fi de festa amb PD Patu

I per completar la nit hi haurà el concert amb el grup Fetus, el grup de punk-rock de la Bisbal d'Empordà, i que enguany acaba de gravar la cançó oficial de l'11 de Setembre per encàrrec de l'ANC i ho han fet versionant la cançó Au jovent!, una cançó que als anys 70 va popularitzar el grup Coses. La versió de Fetus ha comptat amb la col·laboració de tres de les components de Les Testarudes, a més d'altres músics. Els Fetus es troben en un punt àlgid de la seva trajectòria després de descobrir les cançons i els romanços de Jaume Arnella i donar-los-hi un toc més elèctric i potent en el seu disc "Sota Cavall i rei". La seva música és una barreja de diferents estils musicals que passen per la música tradicional, folk, cançó de taverna i sempre amb el toc del punk-rock que els caracteritza. Finalment, el cambrilenc PD Patu arrodonirà la festa d'aquesta intensa jornada de la Festa Major.

 

Comenta aquest article