Esports

Boxa

Classes d'arts marcials per afrontar el bullying

El Club de Muaythai i Boxa Cambrils ha ajudat a dos nois de 8 anys que patien assetjament escolar

Per Andreu Dalmau

Salvador Gaya amb el grup de boxa infantil
Salvador Gaya amb el grup de boxa infantil | Cedida

L'assetjament escolar segueix molt present en la nostra societat i, avui en dia, encara hi ha molts nens i nenes que el pateixen. A vegades, l'esport pot ser una sortida per aquestes víctimes i el Club Muaythai i Boxa Cambrils ha aconseguit ajudar a dos nens de 8 anys en aquest aspecte. “Ara aquests nois són molt més extravertits i se senten més segurs de si mateixos”, explica Salvador Gaya, entrenador del club.

“Fa un parell d'anys uns pares ens van explicar que els seus fills patien casos de bullying i ens vam veure obligats moralment a donar un pas més”, afirma el president del club cambrilenc. Aquests dos petits boxejadors van començar l'any passat al Club Muaythai i Boxa Cambrils entrenant amb els grups infantils, on feien exercicis amb el sac, de psicomotricitat i atletisme.

Al cap de dos mesos, es van passar al grup dels adults on entrenaven amb els seus pares i els ensenyaven defensa personal. “El que intentem aconseguir és que els nois guanyin seguretat física –per poder sortir-se'n de les situacions– i seguretat mental per superar-les”, explica Gaya, “l'esport pot ser una vàlvula d'escapament”.

Segons Gaya, els pares tenen un paper important en aquest procés i ell ha de fer més de “psicòleg esportiu” que d'entrenador. “El més important és que el nen, quan torni d'entrenar, se senti millor que quan ha sortit de casa”, reflexiona, “això és molt més important pel club que els èxits esportius”.

La salut mental en esportistes, un debat a l'ordre del dia

Aquests casos toquen molt de prop a Gaya que, amb 18 anys va patir una depressió que el va portar a les portes de la mort. “Al 1994 ningú parlava de salut mental”, reflexiona, “començar a practicar esport i arts marcials em va ajudar molt i me'n vaig sortir”. El cambrilenc ha pogut gaudir d'una llarga carrera que l'ha portat a guanyar campionats de diverses disciplines esportives i a entrenar a importants escenaris com el Budokan Ayese de Japó.

Des de l'experiència, Salvador Gaya i la resta d'entrenadors i entrenadores del Club Muaythai i Boxa Cambrils intenten ajudar els seus alumnes, tant infantils com adults, en tots els àmbits. “No ens mou l'ànim de lucre”, destaca, “nosaltres formem persones i entrenem esportistes”.

Comenta aquest article