Cultura

Cinema

«El crédito», el curtmetratge del director cambrilenc Álex Escudero que no para d'augmentar el seu palmarès

L'exitosa producció, de denúncia social i amb José Sacristán com a protagonista, inicia la carrera fins als Premios Goya 2024

Per Maria Vidal

Els actors Carles Bigorra i José Sacristán en un fotograma del curtmetratge 'El crédito'
Els actors Carles Bigorra i José Sacristán en un fotograma del curtmetratge 'El crédito' | Cedida

La petició d'un préstec bancari per part d'un ancià i les conseqüències que es deriven d'aquest fet. Aquesta és la premissa de la qual parteix el curtmetratge El crédito, del director cambrilenc Alex Escudero. La producció acumula unes 70 seleccions en festivals i ha rebut 25 premis. Ara engega la campanya de la candidatura per la 38a edició dels Premios Goya, que tindran lloc el 10 de febrer de 2024. De moment, El crédito és candidat a ser nominat en la categoria del millor curtmetratge de ficció pel certamen que organitza l'Acadèmia de Cinema Espanyol, el més prestigiós d'Espanya.

La història "és un homenatge als herois anònims que entreguen la seva vida per ajudar als altres", explica Escudero a revistacambrils.cat. Així, el reconegut i veterà actor José Sacristán, que va rebre el Goya d'honor a la passada edició dels premis, es posa a la pell del doctor Peláez, "un metge que viatja per ajudar als més desfavorits" i "un home exemplar" que vol contractar un abundós crèdit bancari. Tot i això, el director del banc se sorprèn en descobrir que aquest futur client no compleix amb els requisits necessaris, malgrat la seva destacada professió.

L'actor José Sacristán durant el rodatge de El crédito (Foto: Cedida)

L'elenc el completen l'actriu Amaia Salamanca i els actors Carles Bigorra, Manuel Galiana i Ben Vinnicombe. Escudero confessa que és un somni treballar amb aquests intèrprets. "Vam decidir apuntar 'a lo más alto' i vam fer una llista dels cinc millors actors i actrius a qui més els encaixaria el paper", relata. Finalment, tres dels que hi han acabat participant van ser la seva primera elecció.

El rodatge de El crédito es va produir l'any 2021 en múltiples localitzacions, entre les quals figuren Reus, Tarragona, Salou o la Nou de Gaià. A més, es tracta d'una producció vinculada a l'Escola de Cinema de Reus (ECIR), de manera que durant aquests dies es va comptar amb la participació de molts alumnes i exalumnes del centre.

Un moment del rodatge al far de la Banya de Tarragona (Foto: Cedida)

Una preproducció i postproducció "molt complicades"

El crédito està produït per Daniel Villanueva i guionitzat pel tarragoní Iván Serra. De fet, Serra va escriure el guió fruit d'una experiència personal l'any 2016 i el text va ser guanyador del primer premi al XXIII Concurso Internacional de Guion de Cortometrajes de la Universidad de La Laguna el 2017. Havent rebut aquest reconeixement, "el guió va estar uns anys al calaix i més tard es va recuperar", comenta el director cambrilenc. Tot va sorgir després que Escudero i el seu equip, a causa de la pandèmia, haguessin de paralitzar un rodatge previst a la presó de Tarragona. L'equip va intentar reprendre el projecte posteriorment, però després de tota la preparació se'ls va impedir rodar a la presó per temes de permisos. Van decidir abandonar-lo i centrar-se en una altra cosa, moment en què Villanueva i Escudero van rescatar el text de El crédito i van començar a treballar-hi.

Tanmateix, el recorregut fins a l'estrena no va ser fàcil. "La preproducció i la postproducció van ser molt complicades", recorda el director. "Estàvem en una època molt dolenta per la indústria, amb gens de suport institucional, tot i que ara tampoc n'hi ha gaire", afegeix. Al final, el curtmetratge, que Escudero cataloga com una producció de "denúncia social", on també s'assenyala "l'ostracisme de les ONG i el que hi ha al darrere", va tirar endavant i ha captivat a espectadors i jurats de premis cinematogràfics. Tot just ahir l'equip, que ara es troba en el segon any de producció, va rebre la notícia de la candidatura als Goya 2024. Els Acadèmics, encarregats de la selecció final, ja poden visualitzar-lo i valorar-lo de cara a les nominacions.

El director Álex Escudero durant el rodatge de El crédito (Foto: Cedida)

Un cineasta enamorat de Cambrils

Pel que fa a la seva carrera com a director, Álex Escudero va estar estudiant durant tres anys a l'ECIR, d'on va aprendre especialment del professor i guionista Iván Serra, amb qui més tard ha treballat. Allà va idear My World, el seu primer curt, rodat en anglès i estrenat l'any 2019. "És molt més humil, el vam fer amb 0 recursos", exposa el director cinematogràfic. Malgrat això, també va participar en més de 20 festivals internacionals. Ara mateix es troba treballant amb altres projectes, que inclouen llargmetratges i sèries de televisió, junt amb el mateix equip.

Escudero es va traslladar recentment a Madrid, on afirma que hi ha "el focus de la indústria". Tot i això, el director, que es confessa com a "mig cambrilenc" i té molta estima a aquesta localitat. "He viscut en moltes ciutats de Catalunya, però cap de tan bonica i on he viscut tan bé com a Cambrils", conclou Escudero.

Comenta aquest article