Esports

Futbol

El Cambrils Unió, pedrera de joves porters

Fa cinc anys que el club aplica un mètode pioner al nostre territori que està donant molt bons resultats

Per Andreu Dalmau

Un porter modern no només ha de parar
Un porter modern no només ha de parar | Andreu Dalmau

Cau un sol de justícia sobre la zona esportiva de Cambrils. A la gespa del camp municipal de futbol, deu petits porters i porteres alevins, s'enfunden els guants per començar una nova pretemporada. Dirigint l'entrenament, Sergio Ruiz, entrenador del Cambrils Unió des de fa set anys i un dels principals ideòlegs d'una metodologia de tecnificació de porters pionera al nostre territori.

Després d'un petit escalfament, el tècnic fa una xerrada per començar l'entrenament i els porters i porteres es divideixen en grups. Fan exercicis de blocatge, de refús, de passades amb les mans i també amb els peus. “Actualment, els porters carreguen una motxilla amb molta responsabilitat, no és com fa vint anys”, explica Ruiz, “abans, al porter se li demanava que pares i prou i, ara, ha de jugar amb els peus, tenir un bon joc aeri, ser l'extensió de l'entrenador al camp...”.

L'entrenament va començar amb un escalfament (Foto: Andreu Dalmau)

 

Un mètode pioner al territori

Perquè els porters del Cambrils Unió puguin desenvolupar totes aquestes tasques, Ruiz i altres entrenadors del club han començat a aplicar un mètode que basa en tres punts. El primer d'ells consisteix en posar a punt una serie de capacitats individuals: “ha de percebre el context de la jugada, prendre la millor decisió i executar-la correctament”, exposa Ruiz.

“El porter ha de percebre el context de la jugada, prendre la millor decisió i executar-la correctament” (Foto: Andreu Dalmau)

El segon punt diu que, durant l'entrenament, el porter ha d'estar participant el màxim temps possible. I tercer, que el porter s'ha de sentir protagonista. “Li hem de donar preguntes i que sàpiga buscar respostes”, reflexiona el tècnic del Cambrils Unió, “li ha d'agradar i motivar el fet d'aprendre a ser porter”.

El mètode ha anat evolucionant al llarg dels 5 anys que fa que s'aplica. “Cada any millorem i fem servir nous recursos”, explica l'entrenador de porters, “des de fa dos anys, per exemple, fem sessions de videoanàlisi”. La tecnificació també s'adapta a l'edat i el nivell del porter. En categories inferiors, els entrenaments se centren més en acció tècnica i, a mesura que escalen nivells, es comença a posar el focus en la tàctica.

Una escola de porters

L'objectiu del Cambrils Unió, segons explica Sergio Ruiz, és “ser un club formador que busqui l'aprenentatge i l'esport dels nens”. Amb aquest mètode, però, molts clubs del territori ja s'estan nodrint de porters formats al club cambrilenc. “El Reus, el Nàstic... També hi ha el cas de la Laia Guerra, estava aquí des de benjamí i l'ha fitxat el Barça”, exposa l'entrenador, “al cap i a la fi, un mètode com aquest ha de ser resultadista, ha de donar resultats”.

He mamat la porteria des de petit”

Sergio Ruiz, com diu ell mateix, ha “mamat” la porteria des de petit. El seu pare, Àlex Ruíz, va ser porter del Club de Futbol Oleastrum entre altres equips de Primera Catalana i, el seu germà –que també es diu Àlex Ruiz–, és l'actual porter del primer equip del Cambrils Unió.

En Sergio va jugar durant 15 anys al futbol base del club fins arribar a juvenil i, després, va passar a ser entrenador. “He viscut el futbol de molt de prop sempre i això fa que t'agradi molt més”, explica Ruiz que, actualment, s'encarrega de la tecnificació de porters de totes les categories del club, tant masculines com femenines, a part de ser analista del primer equip.

Sergio Ruiz fent una xerrada a l'inici de l'entrenament (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article