Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

Les entitats llueixen majestuosament durant el seguici festiu (conté galeria fotogràfica)

El recorregut va començar a la plaça del Setge i va arribar fins a l’Ermita de la Mare de Déu del Camí on es va fer la tradicional missa i ofrena floral a la patrona

Per Andreu Dalmau

El seguici es va tancar al pati de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí
El seguici es va tancar al pati de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí | Andreu Dalmau

La diada de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí es va celebrar ahir sota un cel radiant que va fer lluir encara més la celebració de totes les entitats festives cambrilenques. El seguici —que s’havia recuperat en tot el seu esplendor l’any passat, després de la pandèmia— va transcórrer amb total normalitat, des de la plaça del Setge, fins a l’Ermita, on es va fer la tradicional missa i ofrena floral a la patrona.

El recorregut es va iniciar amb el llançament de coets per part del Ball de Diables. Els Cagarrieres obrien el seguici amb la Galera i el seu grup de timbals. Darrere seu, la colla gegantera Tota l’Endenga, amb la Camí, el Pere, la Magdalena i l’Ermengol, així com els nanos, el Cabo Quiñones, el Marquès de los Vélez i tot el seu equip de grallers. La Farnaca i la Farnaqueta, acompanyades pel seu grup de timbalers, també van ser-hi presents; igual que els Xiquets de Cambrils i el Ball de Bastons. Tancaven el seguici les autoritats, els hereus i les pubilles de Cambrils.

Totes les entitats van passar per la plaça del Setge, el carrer Major, el carrer Cardenal Vidal i Barraquer, la plaça de la Vila, el carrer Hospital, la plaça Marianao i el carrer Verge del Camí; fins arribar a l’Ermita.

Missa i ofrena floral

Al voltant de les 11:30, es va celebrar la missa presidida pel mossèn Joan Maria Padrell i acompanyada pels cants de la Coral Verge del Camí. En acabar l’acte litúrgic, autoritats i representants de totes les entitats es van reunir al pati de l’Ermita.

Allí, Paola Ramírez i Jordi Alay, pubilla i hereu de Cambrils, van destacar al vessant cohesionadora de la festa major: “aquesta festa uneix més que mai el poble, vila i mar”. Per la seva part, l’alcalde Alfredo Clúa, va demanar als cambrilencs i cambrilenques que somriguessin perquè “és el plaer més gran per a les entitats que fan possible aquesta festa”. D’altra banda, Teresa Recasens, regidora de Festes, va animar a les pròximes generacions que posin el nom de Camí —“un nom preciós i especial”— a les seves filles en honor a la patrona.

Després dels parlaments, es va procedir a la tradicional ofrena de flors a la Mare de Déu del Camí, en la qual van participar les autoritats, pubilles, hereus i representants de totes les entitats festives i veïnals de Cambrils.

Com a novetat d’enguany, la ballada dels elements festius al pati de l’Ermita s’ha deixat de fer. D’aquesta manera, un cop acabada l’ofrena, els assistents es van dirigir al pati del darrere per gaudir d’un vermut a càrrec del Ball de Bastons de Cambrils. La festa es va tancar amb una ballada de sardanes per part dels Amics de la Sardana de Cambrils i amb la cobla Maricel de Sitges.