Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

Paula Torné (Ball de Bastons): «Tenim moltes ganes de la Festa Bastonera i de fer-la més gran d’aquí a dos anys per celebrar el 10è aniversari»

Demà se celebra la primera Festa Bastonera després de la pandèmia, amb la presència de les colles de Riudoms, Salou, la Selva del Camp i l’Espluga de Francolí

Per Andreu Dalmau

Paula Torné, al pati de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí
Paula Torné, al pati de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí | Andreu Dalmau

Demà, a partir de les 18:30 de la tarda, se celebra a Cambrils la 9a Festa Bastonera. Aquesta trobada entre colles del territori es duu a terme cada dos anys, però ara feia quatre que, a causa de la pandèmia, no omplia els carrers del nucli antic amb el repicar dels bastons. Les colles de Riudoms, Salou, la Selva del Camp i l’Espluga de Francolí se sumaran a la cambrilenca en una cercavila que partirà de la plaça de la Vila i passarà pels carrers del nucli antic.

La Paula Torné és una de les caps de colla de l’entitat. Cambrilenca “de tota la vila”, va descobrir el ball de bastons gràcies a la Trobada Nacional de Catalunya que es va celebrar al nostre municipi el 2007 —quan només tenia sis anys— i va decidir sumar-s’hi pocs mesos després. Ha estat cap de la colla infantil i, fa cinc anys, va passar a ser cap dels adults, càrrec que comparteix amb altres membres de l’entitat.

Com es troba el Ball de Bastons de Cambrils ara mateix?

Ara mateix, la colla és molt familiar. Els pares porten als fills, es queden als assajos i també s’animen a picar. Quan entra algú, entra tota la família. De fet, hi ha més membres a la colla infantil que a la gran. En total, som uns 24 membres en actiu.

Però la colla infantil es va recuperar tot just fa un any.

Els membres que hi havia abans de la pandèmia havien crescut i molts havien passat als grans. La vam perdre una mica, però es va recuperar parlant amb la gent, anant a les escoles... Ens van venir molts nens de cop, i per això vam poder presentar la nova colla infantil.

Deu ser important tenir una bona base per assegurar el relleu generacional dins de la colla.

Sí, és important que comencin des de petits perquè s’enganxin i passin a la colla gran un cop creixin... Però això passa molt poc. De la colla que hi havia quan jo vaig començar només quedo jo, per exemple.

Aleshores el més important és el fet que entri a participar tota la família sencera, com comentaves abans.

Sí, i als petits se’ls ha d’animar perquè vinguin a tot i puguin fer amistats.

Demà celebreu la Festa Bastonera per primer cop després de 4 anys, perquè la darrera es va haver de suspendre per la pandèmia. M’imagino que contents per recuperar-la.

Sí, tenim moltes ganes. Hi ha bastanta gent a la colla no n’ha viscut cap. També tenim moltes ganes de fer la 10a Festa Bastonera, que hauria d’haver estat aquest any, però serà d’aquí dos. Tenim ganes de fer-la una mica més gran del que és habitual.

Quins són els orígens de la Festa Bastonera?

Ja fa anys que se celebra la Trobada Nacional de Catalunya i es va decidir fer “festes” més petites per trobar-se amb colles del nostre territori més proper. Nosaltres també hem anat a les festes de Riudoms, per exemple, i ara els convidem aquí.

Quines colles més vindran?

A més de la de Riudoms, també vindran les colles bastoneres de Salou, de La Selva del Camp i de l’Espluga de Francolí.

Aquest tipus de trobades ajuden a crear vincles amb altres colles del territori?

Sí, perquè et trobes amb gent que coneixes. Aquest any, hem organitzat un sopar de germanor després de la cercavila i portarem un músic, el Joan Colom. També els hi hem dit a les altres colles que, a la nit, hi haurà el concert de la Diada perquè hi anem i ens relacionem entre tots.

Quin recorregut farà la cercavila?

Serà un recorregut circular que començarà i acabarà a la plaça de la Vila. Baixarem pel carrer Hospital, passarem per la plaça Marquès de Marianao, pujarem pel carrer de les Creus, carrer Major, carrer Vidal i Barraquer i de tornada a la plaça de la Vila.

Aquest tipus de trobades també poden servir perquè el poble us vegi i algú decideixi unir-se a la colla?

Veiem més com una oportunitat els tallers infantils que vam fer l’altre dia, per exemple, però sí que és veritat que ens pot ajudar en aquest sentit.

Si et trobes amb algú que vol entrar en una entitat i l’has de convèncer perquè entri al Ball de Bastons, què li diries?

El Ball de Bastons ajuda molt als nens a millorar la força, l’agilitat, la coordinació... i a aprendre quina és la dreta i quina l’esquerra! També serveix per conèixer gent de la teva edat. Nosaltres sempre diem que som com una gran família. A part de picar pels carrers de Cambrils també anem pels pobles, fem trobades, sopars... A més, coneixes altres entitats del seguici festiu i vius les festes del poble amb més intensitat.

Comenta aquest article