Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

Oriol Margalef, organitzador de Barretes Cambrils: «És una festa per compartir, aquesta és la seva màgia»

El conegut format de barraques s’incorpora enguany a la Festa Major amb intencions de consolidar-s’hi i ser «referència» al territori

Per Andreu Dalmau

Oriol Margalef a la plaça de l'Ajuntament, on se celebrarà la primera edició de Barretes Cambrils
Oriol Margalef a la plaça de l'Ajuntament, on se celebrarà la primera edició de Barretes Cambrils | Andreu Dalmau

La programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí continua creixent any rere any. Als actes més tradicionals s’hi van afegint formats nous que, a poc a poc, es van consolidant en l’imaginari popular del municipi. Enguany, una de les novetats és l’arribada de Barretes Cambrils. Aquest esdeveniment, amb el format festiu de barraques, se celebrarà per primera vegada a Cambrils demà divendres 15 de setembre a la plaça de l’Ajuntament.

Barretes Cambrils ha estat organitzat per l’entitat juvenil Molla’ls i la productora What Plan. El màxim impulsor de la iniciativa ha estat Oriol Margalef. Nascut  el 2003, Margalef és de Cambrils “de tota la vida” i actualment és gestor d’esdeveniments i programes audiovisuals, alhora que estudia tercer de Comunicació Audiovisual a la Universitat de Girona.

Com et va venir la idea d’organitzar Barretes Cambrils?

Estava a les comissions de festes d’alguns pobles del Gironès i, sabent com funciona el format barraques, vaig pensar que era una proposta fàcil d’implementar aquí a Cambrils. És una marca que tothom coneix i està als pobles del voltant. A la Festa Major ja hi ha concerts i música, però organitzar esdeveniments nous sempre fa la festa més gran, atrau a més gent i dinamitza l’economia.

Creus que faltava una oferta per un públic jove dins de la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí?

Sí, Barraques està pensat per un públic juvenil, tot i que hi pot participar gent de totes les edats. Cambrils té molt de potencial i l’objectiu és que sigui una festa més.

Això va ser una iniciativa de la teva productora i ho heu acabat organitzant juntament amb Mollal’s.

Sí. No sabíem com seria la rebuda i, en veure que hi havia entitats interessades, vam decidir que era millor deslligar-ho de l’empresa i fer-ho com una festa popular.

 

«Barraques està pensat per un públic juvenil, tot i que hi pot participar gent de totes les edats»

 

Mollal’s i Colla Jove s’encarregaran de les barraques.

Correcte, els beneficis de les barres seran per ells. Jo soc promotor de l’esdeveniment perquè m’agrada i perquè és a Cambrils, el meu poble.

Què hi podrem trobar a les barraques de les entitats?

Beguda i menjar a preus populars a les dues barraques. També hi haurà una oferta de concerts per a totes les edats i gustos.

Quins són els grups?

Els primers seran Dasplanta, un tribut a Bob Marley d’aquí Cambrils. Continuarem amb els DJ Wateque Sound, de la colla Mollal’s, que posaran pachangueo, trap... Després anirà Malson Atmosfèric, un grup de música urbana que ha estat nominat als Enderrock i està dins de la productora discogràfica del Tyets, per tant, una garantia de qualitat. I posarà el punt final DJ Dimuca, de la Colla Jove, ja conegut aquí a Cambrils.

En aquesta primera edició heu apostat per grups locals, serà un segell d’identitat?

M’agradaria que fos un segell d’identitat, però, tenint en compte aquest aspecte, portar un grup més conegut potser fa que vingui més gent a conèixer aquest nou talent. Pot ser un altaveu més gran.

Enguany només participen dues entitats, però teniu previst ampliar-ho de cara a pròximes edicions?

Aquest any seran dos perquè és una prova pilot per veure quina acceptació té Barretes Cambrils. Però ja estem treballant de cara a la pròxima edició per, tan bon punt acabi aquesta i veient les previsions, reunir-nos tant amb l’Ajuntament com amb totes les entitats per obrir la festa a totes les entitats festives, culturals, esportives... Aquesta és l’essència de barraques, fer poble.

Una altra entitat que participa en aquesta primera edició és Revista Cambrils, mitjà oficial. Com apareix aquesta col·laboració?

Havíem treballat junts pel debat electoral i vam fer la proposta de col·laborar en aquest esdeveniment. Vam creure necessari que, en aquest 70è aniversari —i, esperem, per molts anys més—, la Revista fos mitjà oficial.

 

«L’essència de barraques és fer poble»

 

La plaça de l’Ajuntament serà l’escenari. Se seguiria aquí de cara a pròximes edicions?

Al projecte inicial no es contemplava la plaça de l’Ajuntament, tot i que per començar no és un mal lloc perquè és molt cèntric. De moment, jo crec que per aconseguir l’audiència que busquem, ens quedarem aquí. De cara a edicions més llunyanes estudiarem un possible canvi d’ubicació.

Quin futur li augures a Barretes Cambrils? Pot ser un esdeveniment més de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí?

Jo crec que sí. Pot ser un esdeveniment més perquè tothom el gaudeixi. És un dia més de festa i, per tant, un dia més en el qual la gent de fora ve a Cambrils, no només a la festa, sinó potser també a passar el dia o la nit. Esdeveniments com aquest són importants per a la dinamització econòmica del municipi.

Aspireu a ser referència al territori com Barraques Reus o Barraques Riudoms?

Sí. Al final, Barraques Riudoms omple tot l’aforament portant grups de renom. De totes maneres, no volem ser el mateix que es fa a totes les poblacions, volem aportar un altre enfocament. Que hi hagi propostes musicals, de festa, d’entreteniment, de gastronomia... Això és el que volem englobar dins de Barretes Cambrils.

Si et trobes amb algú que dubta si anar o no a Barretes Cambrils, què li diries?

És una festa per compartir, amb gent que coneixes, per crear moments i teixir una xarxa de relacions més gran. Aquesta és la màgia de barraques.

Comenta aquest article