Ple
PP i VOX ataquen durament la gestió econòmica de l'Escola de Música
David Chatelain i Isabel Segarra qualifiquen de «financerament insostenible» aquest servei municipal i l'Escola d'Adults
En el ple municipal que va tenir lloc el passat 7 de setembre, la gestió de l'Escola Municipal de Música (EMMC) va ser blanc de les crítiques de l'oposició. En el punt de l'ordre del dia en el qual s'havia d'aprovar l'increment de taxes d'aquest ens, PP i VOX, especialment, van atacar el que consideren un servei “financerament insostenible” i van demanar una gestió més rentable. El Nou Moviment Ciutadà també sumar-se a les crítiques, tot i que d'una forma més moderada, assegurant que l'EMMC és “important que existeixi”, però que s'ha de “reformular l'estructura organitzativa”.
Els partits de l'oposició van basar les seves crítiques en les dades econòmiques d'aquest organisme municipal. Segons les xifres que va presentar el regidor d'Hisenda, Aleix Rom, les taxes que paguen els alumnes de l'Escola de Música només cobreixen un 25% de les despeses que suposa l'EMMC. D'aquesta manera, tal com va expressar David Chatelain, regidor del PP, “per cada 100 euros que costa una classe d'un alumne de l'Escola de Música, els cambrilencs en paguem 75”.
Per la seva banda, Oliver Klein va acusar a les administracions superiors “d'abandonar l'EMMC pel que fa a finançament”. El portaveu del NMC també va recordar la necessitat d'aquest equipament de trobar una nova ubicació perquè “el passeig Albert hauria de continuar fins al Parc del Pinaret”.
Barberà: «El fet d'apostar per l'EMMC no treu que s'ha de millorar la gestió»
Jordi Barberà, regidor de Cultura i Educació, va sortir al pas de les crítiques dient que “el fet d'apostar per l'EMMC no treu que s'ha de millorar la gestió”. El regidor d'En Comú Podem va acusar Chatelain –el més intens en les crítiques– d'haver intentat “tancar l'Escola de Música el 2011 sense èxit”. “M'ha fet la sensació que vostès es preguntaven en veu alta si cal que existeixi aquest servei municipal”, va rebatre el regidor de Cultura i Educació, “nosaltres creiem que l'EMMC ha de seguir oferint el servei que dona i que sigui finançada per l'Ajuntament per facilitar que els cambrilencs i tinguin accés”.
Barberà també va argumentar que “els rendiments culturals són a llarg termini” i que la cultura i l'educació “estalvien despeses en presons, policia i fa que la ciutadania sigui més feliç”. Aquesta visió va ser atribuïda a la “superioritat moral de l'esquerra” per part de David Chatelain que també va qualificar de “happyflower” l'argument de Barberà que exposava que la música fa més feliç a les persones. Isabel Segarra, per la seva part, va defensar-se dient que VOX “no està en contra de la cultura, però que s'ha de millorar el finançament de l'EMMC”.
El portaveu del Partit Popular va acabar dient que l'educació musical “no s'hauria de deixar en mans municipals” i que “la Generalitat hauria de posar millors classes de música a les escoles en comptes d'ensenyar als nens a tocar la flauta”. Chatelain va rematar el seu argument dient que “a Cuba, Corea del Nord i Rússia també s'inverteix molt en música i no estan en millor situació”, una frase que va despertar les rialles al plenari. “Ja trigava a sortir el tema de Cuba i l'URSS”, va prendre-s'ho amb humor Barberà.
El model de gestió de l'Escola d'Adults, també en dubte
Un altre servei municipal que també va ser acusat de deficitari per l'oposició va ser l'Escola d'Adults. En aquest cas, les taxes dels alumnes –que tan sols paguen el 50% del cost de la matrícula– només cobreixen el 6% de la despesa de l'equipament que suposa una despesa de 520.000 euros, aproximadament, pel consistori. En aquest cas, un informe d'intervenció també adverteix de la delicada situació econòmica d'aquest servei.
L'increment del preu de les taxes que va presentar el regidor d'Hisenda va ser considerat com “una broma” per part de David Chatelain. “L'estructura de l'Escola d'Adults no és eficient, cada hora de classe li costa a l'Ajuntament 148 euros”, deia el portaveu popular, “no hi ha informes que avalin la seva utilitat”. El Nou Moviment Ciutadà, tot i que va votar a favor de l'augment de taxes, també va demanar que es replantegi el model.
Jordi Barberà va recordar la importància integradora d'aquesta escola, dirigida especialment a immigrants que busquen aprendre català i castellà i persones que no es van treure l'ESO i volen una segona oportunitat. “Estic d'acord que s'ha de millorar el finançament i la gestió, ens prenem seriosament l'informe d'intervenció”, va reflexionar el regidor de Cultura i Educació que va agrair el suport de “la part més civilitzada de l'oposició”, en referència al Nou Moviment Ciutadà.
L’Apunt
Matriculats a l'EMMC i l'Escola d'Adults
Per aquest curs que ara comença, s'han matriculat a l'Escola de Música 398 alumnes en els diversos cursos. L'any passat hi va haver un total de 402 alumnes matriculats, al curs 21-22 hi van haver 419 alumnes, al 20-21 se'n van matricular 390 i, el curs en que va esclatar la pandèmia, l'EMMC tenia 462 alumnes.
Pel que fa a l'Escola d'Adults, les classes que tenen més èxit són les d'idiomes. De 80 places que hi ha a l'aula de castellà, 75 ja estan ocupades i, a més, cal remarcar que hi ha una llista de 126 persones preinscrites. A les classes d'anglès, de les 48 places ofertades 31 ja estan ocupades i, a les classes de B1, hi han 24 places i 19 estan ocupades. Pel que fa a les classes de Competic, 21 de les 36 places que s'oferten estan ocupades.
A les lliçons per obtenir el graduat secundari hi han 12 matriculats per les 42 places ofertades. A les classes de preparació pel Grau Superior hi han 12 matriculats per 18 places ofertades i, a les de preparació per l'accés universitari, 19 matriculats per 26 places. Pel que fa a les de Formació Instrumental, només hi ha ocupades 12 de les 26 places.
Des d'Educació apunten a que les matriculacions a l'Escola d'Adults continuarà durant el mes d'octubre i s'espera que, amb els preinscrits, s'acabi d'omplir els cursos.