Cultura

Teatre

Qui és George Kaplan?

La companyia de teatre La Tramoia de Vilaseca va interpretar ahir la obra de Frederic Sontag al Teatre del Casal

Per Andreu Dalmau

En el primer acte, un grup d'activistes discuteixen airadament sobre el seu pla d'acció
En el primer acte, un grup d'activistes discuteixen airadament sobre el seu pla d'acció | Andreu Dalmau

Qui coi és George Kaplan? Això és el que et preguntes tota l'estona just després d'haver vist l'obra de Frederic Sontag que duu el nom d'aquesta persona. El Teatre del Casal va acollir ahir la interpretació d'aquesta comèdia contemporània per part de la companyia amateur La Tramoia de Vila-Seca.

Aquesta obra de teatre dividida en tres actes difumina les línies de la realitat i la ficció al voltant d'aquest nom, el de George Kaplan. George Kaplan ets tu i soc jo. Tots som George Kaplan, però, alhora, ningú sap exactament qui o què és. L'obra de Frederic Sontag comença amb un grup d'activistes planejant una acció de protesta internacional, construint una identitat que hauria de ser adoptada per molta gent i introduïda a diverses obres de cultura popular –com la pel·lícula d'Alfred Hitchkock, Amb la mort als talons, on apareix a la vida real– per causar un caos.

Tot i que sembla que aquests activistes no estan molt ben organitzats, les seves accions s'acaben duent a terme, ja que, al tercer acte, coneixem que una organització governamental està darrere de la pista d'un possible grup terrorista anomenat George Kaplan.

Darrere d'un guió fractal que manté sempre l'atenció, s'amaga una crítica a la cultura popular i les obres de ficció. És la vida tan caòtica que es converteix en impossible de reproduir fidelment a la ficció? Això és el que es pregunten, al segon acte, un grup de guionistes contractats per l'organització governamental de la qual en parlàvem abans.

Aquests guionistes intenten crear una pel·lícula introduint el personatge de George Kaplan com algú perillós amb l'objectiu de manipular l'opinió pública. Es pot aconseguir això a la realitat? Ja ho estem patint? Fins a quin punt vivim manipulats per la ficció? Totes aquestes preguntes, però, per sobre de totes, una de principal: qui coi és George Kaplan?

Comenta aquest article