Xerrada
Vi i cinema es conjuguen en la primera activitat de tardor a la biblioteca
Mireia Iniesta va fer una conferència on va analitzar la simbologia d’aquesta beguda en algunes pel·lícules
La sala d’actes del Casal de al Gent Gran va acollir ahir la conferència “Vinèfils: el vi a la gran pantalla”, una xerrada que relacionava el setè art amb el vi. L’exposició, que va comptar amb la col·laboració d’ACTE Cambrils, va ser conduïda per Mireia Iniesta, màster en Cinema i Audiovisual Contemporani per la UPF. Iniesta va exposar els diferents papers simbòlics que ha tingut en el cinema nacional i internacional aquesta beguda tan arrelada al nostre territori.
El vi és símbol d’amistat, celebració o d’erotisme depenent del context i la forma de presentar-lo. No obstant, segons Iniesta, “la simbologia del vi en el món del cinema” era molt més freqüent abans, ja que, actualment, els directors utilitzen molt més l’efectisme que el simbolisme. “És una manera diferent d’entendre el cinema, però, anteriorment, era més normal que és fes servir el vi, com qualsevol altre objecte, per vehicular una metàfora”, explicava l’especialista en cinema.
Per demostrar aquests papers diversos que el vi adopta en diverses pel·lícules, Iniesta va projectar diversos fragments. Per exemple, en la pel·lícula Viridiana, de Luís Buñuel, el vi simbolitza “la blasfèmia”, ja que es contraposa constantment a simbologia religiosa de manera sarcàstica o còmica. En una altra pel·lícula, Gigi, la protagonista rep les lliçons de la seva avia que li ensenya a beure vi de manera correcta segons els estàndards de la burgesia mentre ella se’n burla: “en aquesta escena, el vi trenca els estereotips de classe”.
D’aquesta manera, Mireia Iniesta va anar mostrant diverses aparicions del vi en la història del cinema. Els assistents van poder comentar, en acabar la conferència, l’impacte del vi en una societat molt vinculada a ell. “El vi és plaer i es cultura”, deien membres del públic, “darrerament se li ha donat una visió esnob, però tothom té paladar per saber si un vi és bo”.
Aquesta ha estat la primera activitat de tardor a la biblioteca Josep Salceda i Castells i del cicle “Lletres i vins” que continua el dijous 28 amb la projecció del documental “Deconstruint el vi”.