Cultura

Cinema

El cineclub ACTE organitza per primera vegada el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

Es projectaran una pel·lícula, un documental i dos curtmetratges sobre diverses temàtiques relacionades amb el continent africà

Per Andreu Dalmau

Membres d'ACTE i la regidora Neus Cárdenas durant la presentació del FICAC
Membres d'ACTE i la regidora Neus Cárdenas durant la presentació del FICAC | Andreu Dalmau

Cambrils acollirà, per primera vegada íntegrament, el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC). El cicle cinematogràfic arriba a la seva segona edició amb l'objectiu d'oferir una mirada diferent del continent africà. Es projectarà una pel·lícula, un documental i dos curtmetratges sobre diverses temàtiques relacionades amb el continent.

Des del 2017, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l'entitat Cinemàfriques organitzen diverses activitats en aquesta línia i, ara, el cineclub ACTE s'uneix a aquestes entitats. “Volem evitar la imatge negativa i desolada que se'ns ofereix d'un continent amb molt de potencial”, apuntava Salvador Matas, membre d'ACTE. La regidora de Participació Ciutadana, Neus Càrdenas, va elogiar la tasca i la trajectòria del club cambrilenc, especialment el seu compromís, amb aquest cicle, de contribuir a una “societat antiracista i cohesionada a través del cinema”.

Tres sessions

En total, es faran tres sessions en les quals es tractaran tres temàtiques diferents. La primera sessió, dedicada a les migracions, es durà a terme el 5 d'octubre al cinema La Rambla de l'Art on es projectarà la pel·lícula Farewell amor, que tracta una història de reunificació familiar.

Dijous 19 d'octubre, al Centre Cultural, es farà la segona projecció, dedicada al colonialisme, amb la projecció del documental L'escriptor d'un país sense llibreries, que profunditza en la situació d'una de les dictadures més longeves d'Àfrica: la de Guinea Equatorial, excolònia espanyola.

La darrera sessió es durà a terme, també al Centre Cultural, el 26 d'octubre i es projectaran dos curtmetratges dedicats als feminismes. La Petite vendeuse de soleil és un clàssic del cinema senegalès que explica la història d'una venedora de diaris en aquest país i, Astel, que també tracta sobre una noia de 13 anys que haurà de lidiar amb els canvis que amenacen al relació amb el seu pare.

Després de cada projecció es farà un debat amb l'objectiu de potenciar la reflexió i comprendre encara més les problemàtiques globals que es tractaran.

Comenta aquest article