Societat

Patrimoni

El Festival Orígens de La Ràpita i com cuidar el patrimoni immaterial local

L'Arjau Vela Llatina de Cambrils va convidar ahir el director tècnic de la iniciativa, Antoni Cartes, perquè n'expliqués la seva idiosincràsia

Per Andreu Dalmau

La conferència s'emmarcava en la celebració del 25è aniversari de l'Arjau
La conferència s'emmarcava en la celebració del 25è aniversari de l'Arjau | Andreu Dalmau

Us agradaria que Cambrils tingués un festival dedicat a les seves tradicions? A La Ràpita ja en tenen un i està sent tot un èxit. Aquest 2023, el Festival Orígens arribarà a la seva setena edició totalment consolidat i amb una trentena d'entitats participants. L'Arjau Vela Llatina de Cambrils va convidar ahir, al Centre Cultural Les Basses, Antoni Cartes, director tècnic del festival, perquè n'expliqués els seus orígens, mai millor dit.

“Orígens neix de la inquietud d'un grup d'amics”, recorda Cartes. Una vintena de persones que es reunien i parlaven de velles tradicions de La Ràpita es van adonar que no hi havia cap mena de marc en el qual es protegís tot aquest patrimoni immaterial que, a qualsevol poble, passa desapercebut i s'esfuma amb el pas del temps. Aquest grup es va proposar establir el marc històric d'aquesta iniciativa en els “inicis del segle XX” i va començar a moure fitxa per una primera edició que arribaria el 2017.

Un èxit des de l'inici

L'octubre d'aquest any, en un context políticament convuls, el primer Orígens va aconseguir que gran part dels rapitencs veiessin amb bons ulls el treball d'aquest grup de joves i sortissin al carrer a participar-hi. “Vam demanar que tothom es vestís amb roba d'època”, explica el director d'Orígens, “ens pensàvem que seríem quatre gats i, al final, van ser els que no es van vestir els que van haver de tornar a casa a buscar el que fos”.

Durant l'Orígens no es recupera només roba antiga, sinó també música, jocs, gastronomia... Tot d'elements tradicionals que s'han conservat entre el saber popular durant dècades. “El festival serveix per valorar la feina de moltes generacions que ens han precedit”, reflexiona Antoni Cartes. També és una manera singular de revitalitzar un barri, lo Xicago, que, amb el pas del temps s'havia anat envellint i, actualment, turistificant.

Seria possible a Cambrils?

El festival Orígens ha anat creixent fins a involucrar tot el poble durant un cap de setmana marcat al calendari pels rapitencs i les rapitenques. Aquest any, se celebra la setena edició el 13, 14 i 15 d'octubre, tot i que, durant l'any, també es duen a terme petites activitats. L'Arjau Vela Llatina de Cambrils hi participarà coordinant l'expedició de sis embarcacions de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

La vintena de persones de l'Arjau que van assistir a la conferència van escoltar amb admiració i, perquè no dir-ho, enveja, l'èxit d'una iniciativa que a molts ens agradaria que existís a Cambrils. El festival Orígens, a La Ràpita, va néixer gràcies a l'empenta d'un grup de joves, el suport de les institucions –l'Ajuntament hi col·labora des de la regidoria d'Identitat– i la implicació de la majoria de la població. En el context actual, podria aparèixer una iniciativa semblant a Cambrils?

Comenta aquest article