Informació general

Successos

Què fa un vaixell de l'armada a la costa cambrilenca?

El passat dijous es va poder veure, molt a prop de la platja de l'Esquirol, el buc Malaspina A-31

Per Andreu Dalmau

El vaixell Malaspina davant mateix del litoral cambrilenc a la zona de l'Esquirol, aquest passat dijous al vespre
El vaixell Malaspina davant mateix del litoral cambrilenc a la zona de l'Esquirol, aquest passat dijous al vespre | Lluís Rovira i Barenys

Què fa un vaixell de l'Armada a la costa cambrilenca? Això es preguntaven el passat dijous les persones que passejaven per la platja de l'Esquirol en veure, gairebé a la línia de boies, un buc amb el nom de Malaspina A-31. Tret del mal presagi de la nomenclatura, no ens hauríem de preocupar per una situació de guerra, ja que aquest vaixell de l'Armada es dedica a missions científiques.

Concretament, el Malaspina A-31 és una de les unitats de la flota hidrogràfica de l'Armada de l'exèrcit espanyol que es troba sota el comandament de l'Institut Hidrogràfic de la Marina. Les seves principals missions són diverses: treballs oceanogràfics, exploracions del relleu submarí, presa de dades meteorològics o de fotos de la costa, entre d'altres.

El Malaspina A-31, lògicament, també compleix funcions militars, tals com la protecció dels espais de sobirania estatal o la col·laboració amb altres institucions de l'Estat com Salvament Marítim o Ports de l'Estat. Una de les seves missions recents més mediàtiques va ser durant l'erupció del volcà de La Palma, quan va participar en el fondeig de dos sismòmetres i la protecció de les llanxes que desembarcaven a la costa de l'illa. Durant aquesta missió també va haver de cartografiar de nou el relleu submarí ja que havia canviat amb el sisme.

Al mes d'abril, el Malaspina va estar realitzant tasques hidrogràfiques a la zona de les Illes Balears. De fet, es va quedar varat en una zona de baixos a ponent de l'illa d'Eivissa i el Servei de Salvament Marítim i la Guàrdia Civil va haver d'enviar mitjans per desencallar el buc.

La dotació dels bucs de classe “Malaspina” –Malaspina A-31 i Tofiño A-32– està composta per 63 homes i dones. En total són 9 oficials, 13 suboficials i 41 caporals primers, caporals i mariners.

Comenta aquest article