Cultura

Documental

De l’elaboració del vi a i l’evolució històrica, cultural, social i econòmica del cultiu de la vinya a Catalunya

El Centre Cultural va acollir del projecció del documental Deconstruint el Vi Català, amb la presència del seu director Raúl Deamo

Per Josep Maria Ferrando

Víctor Feliu i Raúl Deamo, en el col·loqui posterior a la projecció del documental
Víctor Feliu i Raúl Deamo, en el col·loqui posterior a la projecció del documental | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al vespre el Centre Cultural va acollir del projecció del documental Deconstruint el Vi Català, amb la presència del seu director Raúl Deamo, organitzat per ACTE i la Biblioteca Josep Salceda i Castells.

Abans de la projecció Raúl Deamo va explicar com va sorgir el projecte, amb la voluntat de presentar una visió general del món del vi català. El documental es va estrenar l’any 2013 però continua essent actual en molts dels reptes que planteja. A partir de les entrevistes amb una dotzena de persones vinculades a totes les etapes d’elaboració i comercialització del vi, que inclou viticultors, elaboradors, enòlegs, distribuïdors, sommeliers i fins i tot crítics gastronòmics, el documental fa un recorregut històric des dels primers indicis de la presència de la vinya a Catalunya, exposant etapes com la pràctica desaparició del cultiu a causa de la fil·loxera el segle XIX fins la situació actual del sector.

El documental també fa una pinzellada a aspectes com el retorn a les varietats autòctones, l’aposta per l’agricultura ecològica, els reptes que comportarà el canvi climàtic, o la necessitat d’apostar per la qualitat per competir en la comercialització del vi a nivell global.

L’acte va comptar amb la col·laboració del Celler Carles Andreu a Pira, un celler de la Conca de Barberà que ja fa anys que te com a objectiu l’elaboració dels seus productes amb trepat, una varietat autòctona d’aquesta D.O. El Celler Carles Andreu va oferir al final de l’acte una copa del seu cava Rosat Brut Cava Reserva.

Comenta aquest article