Informació general

Educació

S'aprova la renovació del conveni amb la Generalitat del Pla Educatiu d'Entorn i la UEC

Part de l'oposició creu que la Generalitat hauria d'assumir les despeses que delega l'Ajuntament amb aquests convenis

Per Andreu Dalmau

Imatge del ple ordinari del passat 29 de setembre
Imatge del ple ordinari del passat 29 de setembre | Andreu Dalmau

En el ple ordinari del passat divendres 29 de setembre es va aprovar la renovació del Pla Educatiu d'Entorn (PEE), un acord entre l'Ajuntament i la Generalitat “necessari” segons el regidor d'Educació, Jordi Barberà, perquè hi hagi “igualtat d'oportunitats, es fomenti l'ús de la llengua catalana i facilitar el pagament d'activitats extraescolars”, entre altres funcions.

La novetat d'enguany en la firma del conveni –que es va firmar per primer cop l'any 2017 prenent el relleu del Projecte Educatiu de Ciutat– és la incorporació d'un nou tècnic d'educació que s'adscriurà a aquest projecte. Aquest fet va ser criticat per l'oposició. David Chatelain va apuntar que “si la contractació d'aquest tècnic és una prioritat”, no entenia “que no es prioritzi la contractació de personal a altres departaments on és més necessari”.

Jordi Barberà va contestar a les crítiques a aquesta contractació afirmant que “es va aprovar el gener de 2022” i que, si els membres de l'actual oposició que aleshores estaven al govern haguessin considerat que era necessari reforçar un altre departament ho podrien haver fet. Chatelain va corregir apuntant que “no es va obrir aquesta plaça concretament per aquest pla” i que la decisió de desplaçar aquesta plaça ha estat de l'actual govern.

Tant el portaveu del Partit Popular com Isabel Segarra, portaveu de VOX, van opinar que les competències assumides per l'Ajuntament amb aquest pla haurien de ser cobertes per la Generalitat. “No es pot dir que el PEE no suposa una despesa a l'Ajuntament”, deia Chatelain, “posarem a disposició aquest tècnic, les infraestructures i el seu manteniment”. Per la seva banda, Oliver Klein, portaveu de l'NMC, va comparar el cas amb el d'Escola de Música i l'Escola d'Adults, assegurant que es tracta d'un “servei necessari”. Com va reflexionar Klein, "tot i això, no es pot negar que comporta una despesa i ens agradaria que l'assumís la Generalitat”.

La renovació del conveni es va aprovar amb els vots a favor del govern i l'NMC, les abstencions del PP i els vots en contra de VOX.

S'aprova també el conveni de la UEC

En la mateixa sessió plenària també es va aprovar la renovació del conveni de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC), adreçada a alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de la no adaptació al medi escolar.

Igual que amb el PEE, VOX va queixar-se que el conveni no estableix de forma clara “que hagin de ser els ajuntaments els que financin aquest servei” i va acusar la Generalitat de “traslladar les seves responsabilitats en competències d'educació”. Per aquest motiu, el partit d'extrema dreta va votar en contra del punt, tot i que van recalcar que no s'oposen a aquest servei.

Oliver Klein va recordar que la UEC es va externalitzar fa uns anys i va mostrar la seva preocupació pel funcionament d'aquest servei donat que “ara hi ha un tipus diferent d'usuari”. El regidor d'Educació va defensar que “l'externalització funciona” i que “el canvi d'ubicació i de gestió ha afavorit molt l'alumnat”. També va contestar a David Chatelain –que havia preguntat pel topall que només permet un màxim de 12 alumnes– dient que “tant de bo l'Ajuntament pogués oferir més places”, però que la inversió en educació “és la que és”.

Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor del govern i l'NMC i les abstencions del PP.

Comenta aquest article