Informació general

Salut

Salut Pública comença el nou programa d'activitats a les escoles i instituts cambrilencs

Aquest curs compta amb noves temàtiques com la menstruació, la higiene bucodental o l'alimentació des d'una altra perspectiva

Per Redacció

La regidora de Salut amb la tècnica de l'àrea revisant el programa d'activitats
La regidora de Salut amb la tècnica de l'àrea revisant el programa d'activitats | Cedida

El Departament de Salut Pública de l'Ajuntament de Cambrils ha iniciat el nou programa d'activitats en matèria de salut i igualtat a les escoles i instituts. Durant el curs 2023-2024, els alumnes dels diferents centres faran activitats formatives que aborden noves temàtiques com la menstruació i els canvis de pubertat, la higiene bucodental, la importància de menjar d’una forma sostenible i saludable o l'autoestima i relacions personals. A més, es tractarà el tema del bullying, un dels principals problemes a les escoles.

L'objectiu del programa, que compta amb la participació de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat amb el seu Programa Salut i Escola, és potenciar les habilitats socials dels infants i adolescents en l’àmbit educatiu per prevenir conductes de risc en l’àmbit de la salut i fomentar la igualtat d’oportunitats entre els i les joves.

Les propostes formatives són fruit dels continguts treballats dins els eixos fonamentals d’actuació del Programa de Salut i Escola dels departaments d’Educació i Salut Pública de la Generalitat i els Ajuntaments, que són la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues legals i il·legals i els trastorns de la conducta alimentària, que s’han adaptat a les necessitats detectades als centres i recollides al Pla Local de Salut de Cambrils 2021-2025.

Combatre l'assetjament escolar mitjançant l'empatia

Aquest curs el programa conté propostes que busquen continuar fomentant l’alimentació saludable; la higiene personal; els bons hàbits que potencien el no malbaratament d’aliments; la prevenció de malalties com el càncer de pell i la importància de la investigació; la prevenció del consum i addicció a l’alcohol, al tabac, haixix altres substàncies, així com a les fórmules del consum mitjançant pipes d’aigua i vapors; la prevenció contra les addicions a les xarxes socials, i la importància del canvi climàtic i la seva incidència en la nostra salut.

Un dels punts més destacat del programa és que es reforça l’educació amb l’objectiu de combatre l’assetjament escolar exercitant l’empatia, coneixent els rols presents en una situació de bullying per detectar aquestes situacions i tenint eines per saber actuar. A més, incideix en activitats dirigides a treballar eines que potenciïn aspectes positius de la sexualitat, l’afectivitat, l’autoestima i la imatge corporal  i el seu impacte en la salut mental.

Una altra aposta que es repeteix en l’oferta d’enguany són les activitats per trencar estereotips de gènere, evitar conductes sexistes, identificar i evitar relacions no saludables, violències masclistes i situacions de LGBTIfòbia. En aquest cas, les sessions es realitzaran en format de conta contes per l’alumnat de 2n i 3r de primària i en format de teatre participatiu per a l’alumnat de 2n i 3r d’ESO. 

Comenta aquest article