Cultura

Música

La potent veu d’Àngel Òdena fa vibrar les parets de la Cripta

El baríton tarragoní, acompanyat al piano per Miquel Ortega, va oferir un programa complet amb obres de Schumann, Falla i Ravel, entre d’altres

Per Andreu Dalmau

Àngel Òdena va estar acompanyat al piano per Miquel Ortega
Àngel Òdena va estar acompanyat al piano per Miquel Ortega | Andreu Dalmau

La potència de la veu d’Àngel Òdena va fer vibrar, ahir, les quatre parets de la Cripta. El baríton, acompanyat pel pianista Miquel Ortega, va oferir un programa llarg i complet que va deixar al públic de la sala cambrilenca bocabadat.

A la primera part, Òdena i Ortega van interpretar el conegut Dichterlibe de Robert Schumann, una de les obres cabdals del lirisme alemany. En aquesta primera peça la lletra escrita per l’alemany Heinrich Heine parla sobre els diversos estats d’ànim d’un poeta enamorat. Àngel Òdena es va capbussar en el paper, donant-li vida a les lletres més enllà de la música amb la seva sensibilitat curosa. Abans de la següent peça conjunta, Ortega interpretaria en solitari La plus que lente, de Claude Debussy.

El baríton tarragoní havia demostrat ja des de l’inici una potència colpidora en les notes més baixes i un gran encert en les notes més altes, una interpretació que traslladaria a la següent obra: Trois Chansons de Don Quichotte a Dulcinée. Aquesta peça de Maurice Ravel haurien d’haver format part d’una pel·lícula sobre el cavaller més conegut de la literatura espanyola, però, finalment, el director del film les va descartar. Aquest cineasta sembla que no va saber apreciar la qualitat d’una música amb colors folklòrics, èpica i un final majestuós que va aixecar al públic de les butaques abans de la mitja part.

La segona part del programa estava dedicada a la música popular espanyola i catalana. Òdena i Ortega van interpretar les 7 canciones populares de Manuel de Falla, un espectacular recull de músiques d’arreu del país inicialment compstes per piano i soprano, però que també són molt interessants la veu d’un baríton. Ortega tancaria aquest bloc en solitari interpretant Granada d’Isaac Albéniz.

Les darreres peces del programa van ser de compositors catalans. Combat del somni és un recull de cançons amb lletres del poeta Josep Janés que va iniciar Frederic Mompou. Aquest recull, que Mompou va deixar incomplet, ha estat finalitzat ara amb composicions de tres autors catalans, entre ells el mateix Miquel Ortega. El concert es completaria amb tres de les cançons de Els somnis d’Albert Guinovart.

El públic va mostrar el seu agraïment cap als intèrprets amb un llarg aplaudiment. Tot i que, després d’un llarg concert de gairebé dues hores, la veu d’Àngel Òdena estava molt fatigada, baríton i pianista van fer un esforç per oferir com a bis Ideale de Francesco Tosti.

El pròxim concert del cicle de tardor de la Cripta —emmarcat en el Festival Accents— serà el 22 d’octubre a les 19h a càrrec del cantautor Halldor Mar. Les entrades costen 12€ i es poden adquirir a codetickets.com.

Comenta aquest article