Societat

Patrimoni

L'investigador Joan Pujol explica la història de la navegació a l'Ebre a membres de l'Arjau

Membre fundador del Club Nàutic de Móra d'Ebre, Pujol ha dedicat la seva vida a conservar i estudiar el patrimoni fluvial

Per Andreu Dalmau

Durant la cofnerència, Joan Pujol va mostrar fotografies històriques
Durant la cofnerència, Joan Pujol va mostrar fotografies històriques | Andreu Dalmau

El Centre Cultural Les Basses va ser escenari ahir d'un dels darrers actes de la celebració del 25è aniversari de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils. Els membres de l'entitat van acudir a la conferència que va oferir Joan Pujol, un dels membres fundadors del Club Nàutic de Móra d'Ebre i un dels grans estudiosos del patrimoni fluvial en aquesta zona de l'Ebre.

El CN de Móra d'Ebre està agermanat amb l'Arjau a través de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. “La F de fluvial no estava present a la Federació fins que es va incorporar el CN de Móra”, recorda Gerard Martí, membre de l'Arjau. Per explicar els orígens de l'entitat a la qual pertany, però, Pujol es va remuntar més enllà de la seva fundació.

L'afició de Pujol per la navegació va començar de ben petit, quan la seva àvia el feia pujar al terrat per veure com passaven els llaguts per l'Ebre carregats de carbó. “Nosaltres no fèiem servir les embarcacions per pescar, sinó per transportar material”, explicava. De fet, durant la guerra, la navegació fluvial també va ser fonamental.

“Es va construir un pont de ferro entre Móra la Nova i Móra d'Ebre per transportar material de guerra”, exposava Pujol, “cada nit passava l'aviació nacional i el bombardejava i, durant el matí, s'havia de construir un pont de pontons al costat i reparar el de ferro”. La navegació fluvial també va tenir un paper clau en la Batalla de l'Ebre. En acabar la guerra, molts dels llaguts, muletes, bots i d'altres embarcacions històriques van desaparèixer, ja perquè havien estat requisades per ús bèl·lic o perquè havien estat destruïdes.

Després de la guerra, un sector de joves va continuar amb la tasca de conservació del patrimoni fluvial. Aquesta passió per la navegació va anar evolucionant cap a l'apartat més esportiu i la fundació del Club Nàutic Móra d'Ebre, que actualment té 385 socis i una quinzena d'embarcacions. Aquestes es van començar a construir més adaptades a la pràctica esportiva a partir de 1985. El mateix Joan Pujol ha estat instructor de rem olímpic del club nàutic, que ensenya als més petits a preservar aquesta estima pel patrimoni fluvial.

En acabar l'acte, l'Arjau Vela Llatina va fer entrega d'un obsequi a Joan Pujol en agraïment per la seva visita.

Joan Pujol rebent un obsequi de Jordi Piqué, president de l'Arjau (Foto: L'Arjau)

 

Comenta aquest article