Informació general

La via pecuària que travessa Miami Platja es delimitarà per vials ja existents dins aquest nucli urbà

Per Lluís Rovira i Barenys



Aspecte de la riera d'Alforja, una de les tres rieres cambrilenques on el POUM assenyala el pas de la carrerada reial
La revisió del Pla General al terme municipal de Mont-roig del Camp, aprovada i publicada al DOGC el 25 d'abril d'enguany, ha suposat un gran sorpresa i un gran ensurt per a molts habitants del nucli de Miami Platja al descobrir de sobte que moltes edificacions quedaven fora d'ordenació. El motiu, estar edificades al damunt d'una antiga via pecuària, la carrerada reial, patrimoni de l'Estat. Aquesta antiga via pecuària era un camí, d'uns 75 metres d'amplada, reservat per al pas dels ramats i que enllaçava València amb Barcelona.

Arriba la solució

Un total de 2.682 propietaris s'han vist afectats per aquesta problemàtica. Una gran majoria d'aquests es van reunir en assemblea el passat dissabte 1 de setembre al Pavelló Esportiu de Miami Platja per constituir-se en plataforma. L'advocat cambrilenc expert en urbanisme, Francesc Garriga, és qui va informar als reunits al pavelló esportiu dels passos a seguir.
D'altra banda, l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, es va posar de seguida al costat dels afectats per a trobar una ràpida solució. I aquesta solució es va donar ahir mateix després de la reunió que al matí van mantenir l'alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, i tècnics de l'Ajuntament de Mont-roig amb tècnics dels departaments de Medi Ambient i d'Economia i Finances de la Generalitat. El tram de via pecuària que passa per Miami platja només havia estat classificat però no delimitat. Així el departament de Medi Ambient i Habitatge, amb una proposta inicial de l'Ajuntament de Mont-roig, procedirà a delimitar per primera vegada el traçat de la via pecuària només pels trams viaris del nucli urbà i aquesta delimitació es farà fent coincidir el traçat de la via pecuària pels trams viaris ja existents de Miami platja, sense afectar per res les propietats existents.

Segons explicava ahir l'alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, a Revista Cambrils Diari Digital, "tot plegat ha sigut un malson i demà ens despertarem i veurem que ja ha passat. Ara, el que es crea és una comissió de treball en la que estan integrats tècnics de Medi Ambient, tècnics de Política Territorial i tècnics de l'Ajuntament i es comença a treballar en aquesta delimitació. Els treballs de delimitació poden durar entre sis o set mesos però això no afectarà la resta. Quan ja estigui delimitat s'haurà de fer una modificació puntual del POUM". Tot i això, Morancho precisa que qualsevol dels propietaris afectats que precisi d'un certificat urbanístic ja el pot demanar avui mateix.

Responsabilitats

L'advocat de la plataforma d'afectats, Francesc Garriga, manifestava a Revista Cambrils Diari Digital que la solució adoptada ahir per la Generalitat "és una de les solucions que s'havia apuntat inicialment perquè  ja s'havia fet en un poble al costat de Madrid". D'altra banda, Garriga apuntava que s'hauran de valorar els danys i perjudicis que han ocasionat per la seva actuació negligent, tant per part de la Generalitat com per part de l'Ajuntament de Mont-roig. En aquest període s'han bloquejat diferents operacions de compra-venda i és per això que es demanaran responsabilitats i es reclamaran les indemnitzacions que els afectats sol·licitin".

Per Garriga, el POUM aprovat i publicat al DOGC el passat 25 d'abril, just abans de les eleccions municipals, s'havia d'haver frenat i haver deixat sense resposta, com a mínim un mes i mig, la petició de la Generalitat de contemplar l'antic traçat de la via pecuària.

El traçat cambrilenc de la via pecuària

Del traçat d'aquesta carrerada reial de València a Barcelona, al seu pas per Cambrils no se'n té rastre. El fins fa pocs mesos regidor d'Urbanisme, Joan Recasens, va explicar a Revista Cambrils Diari Digital que  en la revisió del POUM feta a Cambrils ara fa dos anys no figurava el pas de la carrerada reial, amb l'excepció del seu pas per les tres grans rieres del municipi, la riera de Riudecanyes, la d'Alforja i la de Riudoms. La resta del traçat se suposa que devia resseguir la via augusta o antic camí ral que travessava Cambrils.
Així doncs, en l'article 253 de les Normes Urbanístiques del POUM de Cambrils, dedicat a la xarxa viària rural i vies pecuàries classificades diu en l'apartat número 10 que els camins ramaders classificats, aprovats per l'Ordre Ministerial 31/1/1958, publicada al BOE de 21/5/1958, hauran de respectar allò que estipula la Llei 3/1995, de vies pecuàries. Els esmentats camins ramaders coincideixen amb les rieres principals que travessen el municipi : Carrerada Reial Riera de Riudecanyes, Carrerada Reial Riera d'Alforja i Carrerada Reial Riera de Riudoms, 75,22 metres d'amplada cadascuna d'elles.

Comenta aquest article