Xerrada
Ramon Estruch, doctor: «No hi ha millor medicament que una bona dieta mediterrània»
Estruch va oferir una xerrada, ahir al Centre Cultural, sobre els beneficis de la dieta mediterrània i l’oli d’oliva verge extra
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, una conferència interessantíssima –en el marc de les Jornades Gastronòmiques de l'oli nou– a càrrec del doctor Ramon Estruch sobre els beneficis de la dieta mediterrània i l’oli d’oliva verge extra. Estruch ha dedicat la seva extensa trajectòria, tant nacional com internacional, a investigar els beneficis innegables de la nostra manera de menjar i, en aquesta xerrada, va exposar moltes dades i arguments que ho corroboren.
Espanya és un dels països més saludables del món segons diversos estudis, i això no és casualitat. Comparteix les bones dades de mortalitat i altres indicadors amb diferents països del sud d’Europa com Itàlia o Grècia. I per què? Doncs perquè tots aquests comparteixen un mateix tipus d’hàbits alimentaris.
Per tenir una vida llarga i saludable, però, no només s’ha de menjar correctament, sinó que també s’ha de fer exercici, habitar mals hàbits com el tabaquisme i socialitzar. “No és el mateix menjar-te una paella sol i davant de l’ordinador que fer-ho amb uns amics”, resumia Estruch. El doctor va recordar que una bona dieta mediterrània es basa en la ingesta de fruita i verdura, pa i cereals integrals i, en menor quantitat, de peix blau, carn vermella i ous.
L'oli verge extra: un pilar de la dieta mediterrània
Un pilar d’aquesta dieta que ens caracteritza és l’oli d’oliva verge extra. Folch va poder demostrar els beneficis d’aquest aliment gràcies a un estudi que va dirigir l’any 2002 i que es va poder dur a terme gràcies a una inversió de 10 milions d’euros per part del Ministeri de Salut. Aquest estudi va escollir 7.500 persones d’entre 50 i 80 anys i amb bona salut, els va dividir en tres grups i, a cada un, li van donar una dieta diferent: dieta mediterrània amb oli d’oliva, dieta mediterrània amb fruits secs i dieta lliure, sense restriccions.
Els resultats d’aquest estudi no van trigar a arribar i, en els tres primers mesos, els indicadors del tercer grup es van començar a diferenciar clarament de la resta. Els pacients que ingerien una dieta mediterrània, per exemple, no només no guanyaven pes, sinó que en perdien; mentre que els membres del tercer grup sí que en guanyaven. Els riscos de patir un atac de cor o un ictus també es reduïen en els pacients que consumien una dieta mediterrània. Els beneficies són encara més evidents en el primer grup, el que consumia oli d’oliva.
“Normalment, quan fas un estudi, acabes amb una llista de beneficis i una de perjudicis”, explicava Ramon Estruch, “però encara no hem trobat res dolent en la dieta mediterrània”. Segons el doctor, “no hi ha cap medicament que tingui millors efectes que una bona dieta” i que, un cop comprovat que els beneficis de la dieta mediterrània són immediats, també va recordar que “mai és tard per començar a menjar millor”.
Estruch va tancar la conferència responent les abundants preguntes dels assistents.