Informació general

Polítiques d'igualtat

Igualtat organitza 17 activitats en el marc del Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència Masclista

Gemma Balanyà, regidora d'Igualtat, destaca el «caràcter transversal» de les activitats per involucrar tota mena de públics

Per Andreu Dalmau

Gemma Balanyà, regidora d'Igualtat, i Mònica Romero, tècnica d'Igualtat, presentant les jornades
Gemma Balanyà, regidora d'Igualtat, i Mònica Romero, tècnica d'Igualtat, presentant les jornades | Andreu Dalmau

El Departament d'Igualtat organitza, aquest mes de novembre, tot un seguit d'activitats al voltant del Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència Masclista. “La violència contra la dona no només afecta la persona que la pateix, sinó les persones del voltant”, explicava la regidora d'Igualtat, Gemma Balanyà, “moltes vegades ens centrem només en els assassinats, però hi ha més situacions a denunciar”.

Les dades parlen per si soles: aquest any han mort 53 dones a tot l'estat a mans de la seva parella o exparella. També s'han produït 13 feminicidis fora de la vida en parella. Per acabar amb aquestes actituds, l'Ajuntament impulsa les Jornades per als Bons Tractes i Contra les Violències Masclistes, un conjunt de disset activitats “de caràcter transversal” per involucrar tota mena de públics.

Tots els dijous del mes de novembre, el PICI mourà l'Espai de Veïnes pel Centre Cívic del Nou Cambrils, el Casal de la Gent Gran i el Local d'Entitats de l'Eixample Platja amb l'objectiu d'organitzar espais de cura i benestar emocional comunitari. El dijous 16 de novembre, el Centre Cultural acollirà la xerrada “Drets i responsabilitats en els contractes” i, el dilluns 27 de novembre, el Centre Cívic Alba serà l'escenari de la taula rodona “Educar (...)”.

També s'inclouen en la programació la representació d'Adéu, Jane!, obra de teatre dins del cicle Escena en Gira que s'interpretarà divendres 24 de novembre al Teatre del Casal i el club de lectura adult amb el llibre Una taca de sang, de Rosana Andreu, on la violència masclista també té un paper rellevant.

Acte institucional el 23 de novembre

El 23 de novembre, a les 11:30, es farà l'acte institucional, que s'avança dos dies perquè el 25N cau en dissabte i divendres 24 se celebrarà ple municipal. En aquest acte, hi prendran part alumnes de l'Institut Ramon Berenguer IV, l'Institut Cambrils i l'escola Joan Ardèvol. Aquest mateix dia, a la tarda, s'organitzaran activitats per a nois i noies d'entre 6 i 18 anys –entre 6 i 12 anys a la plaça de l'Ajuntament i entre 12 i 18 anys a l'Ateneu– amb l'objectiu d'ensenyar a identificar violències masclistes i desmuntar rols de gènere.

L’Apunt

«Hi ha partits que neguen l'existència de la violència masclista»
La commemoració del 25N i, en general, les iniciatives impulsades des del Departament d'Igualtat no compten amb el suport de VOX. En el passat ple municipal, ja es va evidenciar aquesta oposició ferma a totes les propostes de la regidoria liderada per Gemma Balanyà. En el torn de precs i preguntes, Isabel Segarra va demanar la retirada del concepte “violència masclista” de la redacció d'un determinat projecte del departament dirigit a les escoles i també va apuntar que afirmacions, en aquest projecte, com “ser dona és un risc” fa que “la dona sigui més dèbil”.

“Hi ha partits que neguen l'existència de les violències masclistes”, apuntava ahir Balanyà, “hi ha dades que evidencien l'existència d'aquesta problemàtica i que això es negui demostra que hem de continuar fent la nostra feina amb professionalitat i escoltant el personal molt qualificat del Departament d'Igualtat”. La regidora també creu que el partit d'extrema dreta utilitza la proximitat amb la commemoració del 25N per “donar sortida a discursos” per “guanyar vots”.

Comenta aquest article