Ple
VOX i PP qualifiquen de «sectàries» les xerrades del Cicle de Memòria de Tardor
Jordi Barberà va explicar que la temàtica del cicle era la repressió franquista i que, en altres edicions, i també s'ha parlat de «repressió a l'altre bàndol i durant la República»
En el passat ple municipal, el govern va aprovar la renovació del conveni amb la Universitat Rovira i Virgili dotat amb 6.000 euros que permet organitzar activitats conjuntament amb l'Ajuntament com el Cicle de Memòria de Tardor que s'ha estat celebrant les darreres setmanes. Precisament, aquest cicle de xerrades va ser el focus de les crítiques de VOX i el Partit Popular, que les va qualificar “d'esbiaixades ideològicament” i “sectàries”.
“La universitat pública té una funció d'ensenyança universal i esperem que, a partir d'ara, es respecti la neutralitat ideològica”, va exigir Isabel Segarra, portaveu de VOX, “no s'ha d'explicar només una part de la història”. Segarra va aclarir que no ha defensat ni defensarà “aquesta part de la història” –en referència a la dictadura franquista–, amb la qual no s'identifica, però va insistir a demanar una “visió més àmplia” en el contingut de les xerrades del cicle.
David Chatelain, del Partit Popular, es va sumar a les crítiques: “quantes conferències s'han fet sobre els germans de la Salle afusellats o sobre els paseillos?”. El portaveu popular va afirmar que “hi ha ànim d'evidenciar només una part de la història”.
Barberà: «Esperava el comentari de la Sra. Segarra des de fa dies»
Jordi Barberà, regidor d'Educació, va respondre a les crítiques de la dreta amb ironia: “esperava el comentari de la Sra. Segarra des de fa dies”. El regidor va aclarir que el Cicle de Memòria “és només una part del Campus Extens de la URV” i que no totes les xerrades estan dins del conveni amb la URV.
Respecte al suposat biaix ideològic, Barberà va explicar que, en aquest cas, la temàtica del cicle era la repressió franquista i, per tant, és normal que es parli només d'un tema. “Sr. Chatelain, si vostè hagués assistit a les xerrades, com sí que ha fet la Sra. Segarra, sabria que també es va parlar de les causes de la repressió”, va rebatre el regidor d'Educació, “és la primera vegada que es tracta aquest tema en el cicle i també s'ha parlat de repressió a l'altre bàndol i durant la República”.
Més enllà del debat ideològic, la renovació del conveni va tirar endavant amb l'abstenció de VOX i els vots a favor del govern, el PP –“un vot a favor, però crític”, va apuntar Chatelain– i el Nou Moviment Ciutadà. Oliver Klein va apuntar que “tot el que és relació amb la URV ha d'anar a més” i va demanar que es treballi perquè “alguna facultat” es pugui instal·lar al municipi en un futur, una proposta amb la qual Barberà –que va agrair el suport de l'NMC– hi va estar d'acord.
L’Apunt
El personal del Museu
En la seva intervenció, David Chatelain va preguntar si el conveni amb la URV podria comportar una càrrega de treball massa elevada per al personal del Museu d'Història de Cambrils. “Esperem que això no es tradueixi en un increment de plantilla”, deia el portaveu popular, “volem que es faci una auditoria per comprovar si el personal actual es pot fer càrrec d'aquestes activitats”.
Jordi Barberà va aclarir que, tot i que aquest estiu hi ha hagut “certs problemes” provocats perquè “el govern anterior no havia previst una sèrie de contractacions”, ara ja s'ha solucionat licitant la contractació de dues persones perquè ofereixin el servei de guiatge.