Cultura

Música

Comunió total entre Nacho Melús i el públic de la Cripta

El cantant presentava el projecte Heaven&Earth, una conjugació celestial entre el gòspel i el flamenc

Per Andreu Dalmau

El conjunt estava integrat per dues guitarres i una coral de sis veus
El conjunt estava integrat per dues guitarres i una coral de sis veus | Andreu Dalmau

La Cripta va presenciar, ahir al vespre, una escena de comunió entre un artista i el públic sense precedents recents. Nacho Melús va connectar amb els assistents mitjançant una música celestial i pura. La fusió entre gòspel i flamenc és la premissa d’un projecte íntim i acollidor titulat Heaven&Earth.

Integrat per dues guitarres i una coral de sis veus, el de Nacho Melús és un conjunt que, darrere d’aquesta austera formació, amaga una proposta musical inspiradora, que es recolza en els ritmes tradicionals espanyols i s’eleva gràcies a les harmonies dels espirituals negres. Tot plegat encapçalat pel cantant que dona nom a l’agrupació i la seva veu prodigiosa, capaç d’adaptar-se a tots els registres i tonalitats d’una música multicolor.

Escoltar Melús i la formació que l’acompanya et trasllada a un estat místic. És com fer la migdiada sobre la gespa mentre una lleugera brisa t’acarona els cabells. És zen. Una calma i una tranquil·litat que els mateixos músics reflecteixen a les seves mirades mentre s’acompanyen els uns als altres en el viatge de fer música. “La música només té sentit en comunitat”, confirmava el cantant barceloní.

La veu de Melús és capaç d’adaptar-se a tots els registres i tonalitats (Foto: Andreu Dalmau)

 

Sentiments a flor de pell

L’acústica de la Cripta és perfecta per les peces de Heaven&Earth i es va notar, encara més, quan els membres de la formació van cantar als laterals de platea en un parell de cançons. Melús ja coneixia la sala cambrilenca, ja que havia impartit diversos cursos a la Coral Verge del Camí —que organitzava el concert— i el cor de gòspel Blaus de Mar. “Quan vaig conèixer aquesta sala vaig desitjar poder cantar aquí algun dia... I fer-ho avui, amb les butaques plenes, és increïble”, manifestava emocionat. Els sentiments van estar a flor de pell durant tota l’actuació.

En les darreres cançons, Nacho Melús va demanar la participació dels membres de les dues corals cambrilenques que es trobaven al públic. Una vintena de persones van pujar a l’escenari per cantar amb el conjunt... I va semblar que portaven fent-ho tota la vida. La comunió va ser tal que Melús va acomiadar-se amb llàgrimes als ulls després d’una experiència purificadora per públic i artistes.

Una vintena de persones van pujar a l’escenari (Foto: Andreu Dalmau)

 

El pròxim concert del cicle de tardor de la Cripta serà el tradicional concert de Nadal de la Coral Verge del Camí, el 17 de desembre a les 19h. L’entrada és gratuïta i es pot adquirir a codetickets.com.

Comenta aquest article