Informació general

Habitatge

Enric Daza: «El model d'habitatge a Cambrils no és de massificació»

El regidor d'Urbanisme creu que el nou Decret llei sobre els HUT és una «norma general» que no s'adapta a un «model diferenciat» com el cambrilenc

Per Andreu Dalmau

Daza creu que «Cambrils té un model d'habitatge turístic diferenciat»
Daza creu que «Cambrils té un model d'habitatge turístic diferenciat» | Andreu Dalmau

Enric Daza, regidor d'Urbanisme, creu que el Decret llei de la Generalitat que regularà la concessió de llicències d'habitatges d'ús turístic (HUT) fa servir “una norma general per tothom” enfront models com el de Cambrils que “no és de massificació”.

Cal recordar que, la nova legislació, afecta a Cambrils perquè és un dels 140 municipis tensionats pel que fa a habitatge i també supera amb escreix els 5 HUT per cada 100 habitants. Amb la nova normativa, l'Ajuntament haurà de paralitzar la concessió de llicències i modificar el seu planejament urbanístic per permetre expressament la compatibilitat de l'ús turístic amb l'habitatge.

“Cambrils ha demostrat que té un model d'habitatge turístic diferenciat”, afirma Daza, “no tenim el terme municipal tensionat, els HUT no estan concentrats en el casc urbà ni es produeixen les problemàtiques d'ordre públic que es donen en altres localitzacions”. El regidor d'Urbanisme creu que aquesta normativa és un altre exemple del “centralisme normatiu” i que obligar a un ajuntament a modificar el seu planejament municipal engega un “procés llarg que tindrà costos econòmics”. A més, Daza apunta a que les associacions de propietaris no han estat informades.

Salou, el municipi més afectat

El municipi més afectat per aquest nova regulació és Salou. La població veïna té 29.028 habitants (dades d'IDESCAT 2022) i un total de 5.919 llicències habitatges d'ús turístic concedides (dades de la Guia oficial d'establiments turístics Generalitat), és a dir, més de 20 HUT per cada 100 habitants. Aquesta xifra dobla el màxim permès per la Generalitat, el que significa que, en els propers cinc anys, Salou hauria de retirar la meitat de les llicències de HUT que té concedides.

Pere Granados, alcalde de Salou, va reaccionar a aquesta regulació en la roda de premsa que es va celebrar a Cambrils el passat divendres. “Aquest Decret llei no soluciona el problema de l'habitatge, el que falten són polítiques d'habitatge social per part de la Generalitat”, reclama Granados. L'alcalde de Salou també va apuntar que, si aquesta normativa s'acaba aplicant, provocarà un “gran perjudici a l'economia de Salou”.

Comenta aquest article