Pesca
Les quatre barques d'encerclament cambrilenques comencen el període de veda
Serà la veda més llarga que han fet mai, ja que estaran sense sortir a la mar fins el pròxim 15 de febrer
Ahir, 15 de novembre, va començar el període de veda de la flota d'encerclament de Cambrils. Les quatre barques d'aquest tipus que hi ha al nostre municipi es quedaran a port durant tres mesos, és a dir, fins el pròxim 15 de febrer.
Aquesta és la vegada que més aviat s'ha començat a fer aquesta aturada per a la regeneració biològica de la sardina i el seitó. L'any passat es va començar el 23 de desembre i es va acabar a mitjan de febrer, tot i que al mes d'abril, també es van fer dues setmanes més d'aturada.
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va intentar, aquest 2023, que la veda s'ampliés fins a quatre mesos –entre novembre i març– el que hagués significat “la ruïna” pel sector pesquer català, tal i com reivindicava al setembre el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela. Finalment, el Ministeri va fer marxa enrere davant l'oposició general del sector i va aplicar l'aturada de tres mesos que començava ahir i es va establir que, durant el mes de març, les barques només sortiran quatre dies a la setmana en comptes de cinc, com es fa normalment.
Diverses problemàtiques pel sector
“La pesca d'encerclament ha estat molt característica de Cambrils i del golf de Sant Jordi, però les condicions del sector i el nombre de captures han anat empitjorant en els darrers anys”, explica a revistacambrils.cat Clàudia Masdeu, secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, “és un cúmul de problemàtiques el que ha provocat aquesta situació”. La manca de relleu generacional, la duresa del sector o el canvi climàtic en són algunes de les causes.
La crisi medi ambiental té un especial impacte en el sector pesquer, ja que fa que algunes espècies rebin pocs nutrients i no es puguin alimentar suficient. Els canvis en la temperatura de l'aigua també afecta als moments de reproducció de les diverses espècies i això fa que desapareguin o n'apareguin de noves.
Per exemple, el sector de l'encerclament fa temps que reclama establir una pesca accidental de la tonyina vermella dins del Pla de gestió de l'encerclament, elaborat pel Ministeri. Aquesta reclamació respon a una realitat, la de les captures incidentals no evitables, que, segons l'Organització de Productors Pesquers Peix Blau de Catalunya (OPP 87), està “acreditada científicament i suposaria un ingrés complementari per al sector”. Sobre tot, tenint en compte l'actual situació de recuperació de les poblacions de tonyina que viu la costa catalana.
La crisi de la pesca de l'encerclament, però, és generalitzada a tot Catalunya, ja que, tant a les Terres de l'Ebre, com a la Costa Brava, ha anat en retrocés amb el pas dels anys. Segons l'OPP 87, la pesca d'encerclament representa el 9% de la flota catalana i garanteix el 55% de les captures pesqueres del país, unes 11.500 tones.