Ensenyament
El Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer participa en la Setmana de la Ciència
S'han realitzat diferents tallers, activitats i xerrades amb l'objectiu d'acostar el mètode i disciplines científiques als alumnes
El Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer s'ha sumat a la Setmana de la Ciència que es celebra del 10 al 19 de novembre. Amb l'objectiu d'acostar el mètode i disciplines científiques als alumnes, durant aquesta setmana s’han realitzat diferents activitats, tallers i xerrades que han servit per posar en valor la tasca que realitzen els investigadors i científics d’arreu.
Una de les activitats estrella ha estat la participació de l’alumnat de 4t d’ESO en una connexió en línia i en directe amb el físic i meteoròleg de TV3, Eloi Cordomí. La xerrada ha estat organitzada des de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Al llarg d’aquesta connexió retransmesa a través del canal de Youtube, Cordomí ha repassat alguns dels grans reptes que té el planeta per revertir la greu situació d’emergència climàtica que estem travessant. L’alumnat participant havia preparat i treballat amb antelació alguns continguts a través de preguntes que els mateixos científics havien plantejat prèviament. Prop de 6.000 alumnes catalans han participat en aquesta activitat.
Al llarg de la setmana han tingut lloc altres activitats. Cada dia, a secundària, la jornada ha començat amb una píndola científica i la projecció d’un vídeo sobre diferents aspectes relacionats amb la ciència. S’han tractat aspectes de nanotecnologia, les energies renovables, la meteorologia i l’astronomia.
A més, han tingut lloc dues xerrades a 1r i a 3r d’ESO sobre estereotips relacionats amb el gènere i la salut sexual i reproductiva que han anat a càrrec de la fundació Fundesplai. Aquests espais s’han inclòs en la Setmana de la Ciència però també formaran part de la reflexió per la Marató de TV3 d’aquest any que justament parlarà de la salut sexual i reproductiva.
La Setmana de la Ciència també s'ha celebrat a Infantil i Primària. Els alumnes d’Infantil han posat en pràctica el Principi d’Arquímedes d’una forma totalment pràctica i sensorial a través de l’ambient Toca Toca. Amb Suro i diferents veles, nens i nenes han fet avançar els seus vaixells casolans en un mitjà líquid.
Per la seva banda, l’alumnat de 6è de Primària treballen els diferents ecosistemes i n’han recreat dos: un aquàtic i un terrestre. Els nois i noies han pogut comprovar que ambdós ecosistemes es relacionen entre ells per subsistir.